18 aprilie 2013

Palatul Belvedere - Viena (update cu imagini)

"Oricine vrea să afle ceva despre mine - ca artist, căci acesta este singurul lucru de interes- trebuie să se uite atent la tablourile mele și să încerce să afle de acolo cine sunt și ce vreau" (Christian M. Nebehay (ed.) Gustav Klimt, Dokumente, Viena 1968)

De fiecare dată când am vizitat Viena am încercat să-mi fac timp să ajung și la fosta reședință de vară a prințului Eugen de Savoia, complexul Belvedere, construit în stil baroc (palatele superior și inferior, legate între ele printr-o grădină). De la Operă fac o plimbare până la monumentul soldatului sovietic și cu această ocazie revăd clădirea ambasadei Franței și  fântâna Hochstrahlbrunnen. De aici mai sunt câțiva zeci de  metri până la poarta prin care pătrunzi spre Belvedere Inferior și după plimbarea prin grădină ajungi la palatul superior. 

Dacă nu vrei să mergi pe jos, pentru Belvedere Superior se poate alege varianta cu tramvaiul D (cobori la stația "Schloss Belvedere") sau cu metroul (U1 la statia Südtirolerplatz). Tramvaiul te lasă chiar lângă intrarea de la Belvedere Superior pe când de la stația de metro mai ai de mers în jur de 10-15 minute. 
  
Am vizitat complexul în lunile aprilie, mai, august și septembrie. 

Interiorul  din Belvedere Superior cuprinde o colecție impresionantă a artei din evul mediu până în secolul XX. Se pot admira capodopere  ale artiștilor austrieci dar și lucrări ale unor artiști străini (Claude Monet,  van Gogh, Renoir etc.) 

Îmi amintesc  și acum  impactul pe care l-au avut asupra mea sala terrena, sala de marmură, tabloul lui Giovanni Segantini - The Evil Mothers , lucrările lui Franz Xaver Messerschmidt -"Character Heads",  celebrul “Sărut” a lui Klimt, "o odă închinată iubirii și tandreții"

Se spune despre "Sărutul" lui Klimt că "este punctul culminant al perioadei "aurii" ", că a fost inspirat "de mozaicurile bizantine și de stampele japoneze". Tabloul a fost expus  la expoziția  "Kunstschau Wien 1908" și a fost cumpărat de statul austriac chiar înainte de închiderea ei. Klimt este un pictor simbolist. Opera lui conține 230 tablouri din care 54 sunt peisaje. În ,,Sărutul", bărbatul este chiar Klimt iar femeia este Emilie Floge, iubita sa,  scena având loc în micul sat Attersee de lângă Salzburg, acolo unde își petreceau vacanțele de vară. Deși era un celibatar convins și a avut multe amante, Emilie Floge a fost partenera cea mai longevivă. 

Peste câteva luni aveam să văd la muzeul Leopold alte câteva lucrări ale lui Klimt: "Viața și moartea" și o reproducere de la Filozofia, Medicina, Jurisprudenta. În cel de-al doilea război mondial,  Medicina și Jurisprudența au ars într-un castel din sudul Austriei.
Colecția de la Belvedere superior am vizitat-o de două ori: în 2011 și  apoi în 2012 când s-au sărbătorit 150 de ani de la nașterea lui Klimt.  Operele lui Gustav Klimt sunt răspândite în diverse muzee din Viena, însă  Belvedere găzduiește cea mai mare colecție a artistului.  Tot aici am văzut pentru prima oară lucrări semnate Oskar Kokoschka și Egon Schiele. 

În sala de marmură a palatului superior, a cărui plafon este decorat cu fresce superbe realizate de cei mai mari artiști italieni ai vremii, a avut loc o mare petrecere, un bal mascat în cinstea Mariei Antoaneta, înainte de plecarea ei în Franța.

În  luna mai 2012 am vizitat și Belvdere Inferior cu ocazia expoziției "Gold" - dedicată prețiosului metal și felului cum a fost folosit aurul în artă.  Orangeria era închisă și nu am reușit să o vizitez.

Lângă Belvedere superior se află și o grădină botanică cu intrare gratuită (aparține de Universitatea din Viena) și unde puteți petrece câteva minute pe o bancă sau plimbându-vă printre diversele specii de plante (ultimele trei imagini).


Cum ajungi:
Cu tramvaiul D (cobori la stația "Schloss Belvedere") sau cu metroul (U1 la statia Südtirolerplatz). Tramvaiul te lasă chiar lângă intrarea de la Belvedere Superior pe când de la stația de metro mai ai de mers în jur de 10-15 minute.

Bine de știut:
Există diverse combinații de bilete.  
Cel mai bun mod de informare a prețului biletului este chiar site-ul complexului: http://www.belvedere.at/en la secțiunea tickets.

Legătura dintre Belvedere superior și inferior se face prin intermediul grădinilor.

Dacă nu aveți timp să vizitați interiorul complexului (este necesar bilet), vă puteți plimba doar prin grădini (gratis) printre statuete, scări, fântâni arteziene și cascade decorate cu "nimfe și zeițe".

Lângă Belvedere superior se află și o grădină botanică cu intrare gratuită (aparține de Universitatea din Viena) și unde puteți petrece câteva minute pe o bancă sau plimbându-vă printre diversele specii de plante.

Pe scurt, istoria complexului ar fi
-construcția palatului superior a început în 1717. După moartea prințului Eugen de Savoia, domeniul a fost cumpărat de împărăteasa Maria Tereza, transformându-l în galerie imperială de pictură și totodată un loc unde se desfășurau diverse spectacole, petreceri etc.;
-în 1848 funcționează ca  tabără militară pentru garda mobilă;
-au urmat restaurări și din 1899 Franz Ferdinand a locuit în palat iar după asasinarea lui la Sarajevo, palatul a rămas fără o întrebuințare;
- din 1919 complexul Belvedere a devenit muzeu.

Update: 
Între timp am mai vizitat Belvedere superior (în interior) și în anii 2016, 2017, 2021 - ultima dată era permis fotografiatul cu telefonul


Articole similare:

Viena- Muzeul Leopold- Expozitia "Oskar Kokoschka -Self in focus"

Viena - Café Central

Viena (Kunsthistorisches Museum) -intre Lucian Freud si saliera lui Cellini

Viena, Muzeul Leopold (2012)

Viena - printre trandafiri -Volksgarten

(IV) Viena: Musikverein, Konzerthaus, Opera -Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet

OLGA FLORIAN WISINGER - EXPOZITIA DIN VIENA 2019 - MUZEUL LEOPOLD

Viena - noiembrie 2014 - Muzeul Leopold - Expozitiile temporare: Alberto Giacometti si Arik Brauer

BELVEDERE - VIENA


Belvedere superior - Viena

Belvedere superior - Viena



Gradina complexului Belvedere vazuta din interiorul palatului Belvedere superior

Klimt - ,,Lady with Fan" (,,Doamna cu evantai") - Belvedere superior

Klimt- Sarutul - Belvedere superior


Belvedere superiorsala de marmură a palatului superior a cărui plafon este decorat cu fresce superbe realizate de cei mai mari artiști italieni ai vremii











Ecce Homo_Anton Hanak_lucrare in bronz - interior Belvedere superior


Giovanni Segantini - The Evil Mothers





Franz Xaver Messerschmidt -sala cu lucrarile "Character Heads"

Belvedere superior - Sala de marmura






Cei care au vizionat concertul de anul nou   din 1 ianuarie 2012 isi amintesc probabil scarile albe  (care duc spre sala de marmura )   pe care au dansat cu atata gratie  artistii baletului vienez.


Belvedere superior - Scarile mari in stil baroc








Belvedere superior - Sala de marmura


Cascada din gradina complexului
















Gradina complexului Belvedere vazuta din interiorul palatului Belvedere superior

Belvedere superior - sala de marmură a palatului superior a cărui plafon este decorat cu fresce superbe realizate de cei mai mari artiști italieni ai vremii


Viena - Palatul Belvedere Superior - 2016 - Hans Makart- Cele cinci simturi




Viena - Palatul Belvedere Superior - Gustav Klimt- floarea soarelui

BELVEDERE INFERIOR

BELVEDERE INFERIOR

GUSTAV KLIMT - PORTRET SONJA KNIPS 

SISSI

Eugene Delacroix- Belvedere superior



Belvedere superior



grădina botanică de lângă Belvedere Superior - intrare liberă

grădina botanică de lângă Belvedere Superior - intrare liberă

grădina botanică de lângă Belvedere Superior - intrare liberă



2 comentarii:

  1. Frumos, sper ca ai vizitat si Belvedere inferior, unde este o expozitie a artistilor austriecii in calatori prin imperiu si orient. Oranjeria este frumoasă dar nu spectaculoasa, nu ai pirdut nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vizitat si Belvedere inferior; am scris chiar la sfarsitul articolului; am prins expozitia Gold -dedicata pretiosului metal si felului cum a fost folosit aurul in arta; mi-am dat seama ca nu e spectaculoasa orangeria - se zarea prin geam din Belvedere inferior

      Ștergere