13 noiembrie 2013

Budapesta - Teatrul National

Sambata trecuta (9 noiembrie 2013), intorcandu-ma de la Viena, am oprit trei ore in Budapesta.
Mi-era dor sa vad cladirea Teatrului National (deschisa in 2002, construita in doar 15 luni) si  parcul din jurul acesteia. Conceptul spatiului exterior cladirii teatrului este unul exceptional, incercand (si reusind) sa evoce momente din lumea teatrului. Apa si prora navei din fata intrarii teatrului  "ar putea fi interpretate ca o extindere a Dunarii", iar superbul si dramaticul efect vizual produs de "silueta zacand in apa", care aminteste de fatada superioara a Teatrului National Vechi din Piata Blaha Lujza (demolat in 1965 pentru construirea unei linii de metro) este dificil de redat in cuvinte. E atat de placut sa te plimbi printre statuetele unor actori de marca ai Ungariei surprinsi in roluri legendare... M-am oprit sa-l admir pe Jozsef Timar imortalizat in rolul remarcabil din piesa "Moartea unui comis voiajor" a lui Arthur Miller si apoi m-am asezat pe un scaunel langa celebra, versatila Hilda Gobbi, despre care se spune ca a interpretat la fel de bine atat tragedia cat si comedia. In spatele cladirii teatrului se gaseste o constructie in forma de spirala, Ziggurat-ul, care aminteste de turnul Babel. De aici mai faci cativa pasi si ajungi la Palatul Artelor (Muvesztek Palotaja)
Teatrul National - BudapestaIntrarea in gradina Teatrului National - BudapestaJozsef Timar imortalizat in rolul remarcabil din piesa "Moartea unui comis voiajor" a lui Arthur Miller


Teatrul National - Budapesta
"silueta zacand in apa", care aminteste de fatada superioara a Teatrului National Vechi  (demolat datorita constructiei liniei de metro)
Teatrul National - Budapesta


Teatrul National - Budapesta


Teatrul National - Budapesta


Teatrul National - Budapesta


Teatrul National - Budapesta


Statuia actritei Hilda Gobbi


Statuia actritei Hilda Gobbi
Statuia actritei Hilda Gobbi


Teatrul National - Budapesta


Ziggurat


4 comentarii:

 1. Wow, ce cladire superba au pentru teatrul national la Budapesta! Nu am stiut de ea cand am fost eu acolo ca tare mi-ar fi placut sa o vad!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vulpito, noaptea e superb luminata; am vazut-o cand am facut croaziera pe Dunare in Budapesta

   Ștergere
 2. Felicitari pentru imaginile postate. Da, intr-adevar e frumoasa cladirea Teatrului National din Budapesta, desi sunt destui care o critica pentru arhitectura ei nonconformista si pentru locatia lui, oarecum, periferica in comparatie cu zona 0 a capitalei ungare. dupa parerea mea, impreuna cu Palatul Artelor si parcul care le leaga, formeaza un excelent ansamblu cultural, de nivel European. Pe wikipedia exista o descriere destul de buna pentru Palatul Artelor:

  https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C5%B1pa

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc!!!!! Citisem zilele trecute de controversele legate de planurile arhitectei Mária Siklós (care stau la baza constructiei teatrului); si eu sunt de parere (ca si tine) ca intreg complexul este minunat...

   Ștergere