30 decembrie 2017

Pe unde am calatorit in 2017...

"Lucrurile bune sunt atât de insesizabile..."(o replică dintr-un film ;-) )

2017 lasă în urmă câteva cărți excepționale, filme, cuvinte, zâmbete, dezamăgiri, dialoguri interesante cu oameni, amintiri neprețuite din călătorii.  
Am încercat să simt pulsul, esența, mireasma, aroma locurilor prin care am trecut, documentându-mă (mai mult sau mai puțin), organizându-mi plecările în felul în care m-am priceput. Nu știu dacă am reușit. Dar...

Venetia
***În februarie și mai m-am "rătăcit" prin labirintul de străduțe, urcând și coborând poduri prin amăgitoarea, invidiata, aglomerata, haotica Veneție, orașul fără mașini. Am văzut-o de sus (din Campanilla, turnul cu ceas, de pe balconul bisericii San Marco, de pe scara în formă de spirală a palatului Contarini del Bovolo etc..), am urmărit gondolele legănându-se pe apă, cupluri furându-si câte un sărut, am auzit gondolieri cântând, am admirat arhitectura clădirilor, a vechilor biserici, am intrat în multe galerii de artă (datorită Bienalei) bântuindu-mă cumva chiar și acuma mesajul din talourile artistei Laina Hadengue ("După noi potopul" și "Pămânul promis"),m-am învârtit printre sălile muzeului din Ca' Rezzonico (locul în care a murit poetul englez Robert Browning) și am intrat pentru prima dată în Teatrul Fenice unde "parcă mai răsună ecoul pantofilor cu cataramă și foșnetul crinolinelor". Cumva bizar, ultimele ore înainte de a-mi lua "la revedere", le-am petrecut printre personajele de la controversata expoziție despre care s-a vorbit cel mai mult în lume anul acesta: Damien Hirst -"Treasures from the  Wreck of the Unbelievable". 
"Veneția, asemenea multor amante frumoase și vinuri tari, nu e niciodată în totalitate cinstită cu tine. Trecutul ei este enigmatic, prezentul contradictoriu, viitorul incert" (Jan Morris). Poeți, scriitori, artiști au evocat în scrieri sau tablouri acest "oraș înnămolit, ridicat pe gunoaie, [...] care te vrăjește ca o femeie (alte orașe au admiratori, doar Veneția are amanți)". Pleci confuz și nu știi dacă cu propria părere sau a altora. Și totuși imi place să cred că fiecare călător are o Veneție a lui...

Lacul Garda
***Ce frumos este primăvara prin Sirmione (despre care am scris aici), Desenzano del Garda sau Malcesine...dintre toate călătoriile lui 2017, aici am avut acea stare de bine...oricât de împovărat ai fi, acolo sufletul ți se contopește cu universul... castelele cu legendele lor, străduțele, lacul cu ambarcațiunile, înghețata, vinul, micile magazine cu produse locale. 

Verona si Vicenza
***Am revăzut Verona (găsiți un articol mai vechi aici) pe care am găsit-o la fel de fermecătoare; Vicenza mi s-a dezvăluit sau nu pe o zi mult prea călduroasă...am rămas cu un gust dulce-amar...nu m-am organizat prea bine cu vizita în orașul lui Palladio. Am reușit să intru în Teatro Olimpico (început în 1580 de arhitectul Palladio, care moare în august, lucrările fiind continuate de Vincenzo Scamozzi și inaugurat în 1585), în Basilica Palladiana, în biserica S.Corona (construită de dominicani pe la 1260). Am admirat colecția din Palatul Chiericati și am urcat la complexul bazilicii Madonna din Monte Berico de unde ai o panoramă frumoasă asupra orașului.

Roma
***zâmbesc, amintindu-mi cum am lenevit în fața unui tiramisu (de fapt au fost trei în aproximativ două zile...si clasice...așa le prefer) de la Pompi (se zvonește că acolo ar fi cele mai bune din oraș). A doua oară (tot pe fugă) în orașul celor peste o mie cinci sute de fântâni, orașul din care, regizori și actori ne-au lăsat filme memorabile.  Am fost la Galeriile Borghese și-am zăbovit câteva minute în sala Caravaggio, apoi în fața statuii  lui Bernini: "Apollo și Daphne", de o certă frumusețe. Am intrat în panteon, în multe biserici (adevărate muzee cu opere de artă), am trecut pe lângă castelul Sant' Angelo, am urcat treptele spaniole. Inevitabil, pașii m-au dus și spre Fontani di Trevi sau Piazza Navona.

Napoli și coasta Amalfi
***doar câteva zile și poate cea mai obositoare călătorie din acest an. În perioada următoare voi încerca să scriu câteva rânduri despre zonă. "Napoli nu subjugă nimănui sufletul de la prima vedere" (Ioan Grigorescu). Așa este, însă orașul are câteva opere de artă inegalabile care încearcă să echilibreze balanța, să uiți de haosul, mizeria și oboseala clădirilor. Anul acesta nu am ajuns la Pompei (l-am vizitat cu altă ocazie), în schimb am fost la Caserta, Capri, Procida, Sorrento, Positano, Amalfi și Ravello.  

 Londra  

***pentru prima dată la Londra (în octombrie) și doar trei zile. Nu este așa cum mi-am imaginat-o, dar este vibrantă, dinamică, aglomerată, un loc în care nu ai cum să te plictisești. Probabil voi reveni pentru mai multe zile într-o vara. Să spunem că de data aceasta a fost doar o prospectare. Plimbări la pas sau cu metroul, o vizită scurtă la National Gallery - o întâlnire cu tablourile lui Turner (aici e de revenit și re-revenit), la British Museum, la National Portrait Gallery, la V&A Museum unde am văzut și expoziția temporară Balenciaga (regret că nu am avut timp și pentru Opera: Passion, Power and Politics, dar trebuia să ajung la aeroport), am urcat în Sky Garden la etajul 35 de unde vezi Londra în toată splendoarea ei (păcat că a fost innorat), am dat o raită prin două parcuri, prin librării, am urcat in London Eye,  m-am amuzat în Madame Tussauds. Am ajuns și prin raiul gurmanzilor în Borough Market și nu puteam să plec fără o vizită în celebrul magazin Harrods. Pentru London Eye și Madame Tussauds am luat bilet combinat on-line. Firește, am intrat și într-un pub. Big Ben-ul este în renovare timp de patru ani.


Salzburg, lacurile și Munchen
***zona este atât de frumoasă și ofertantă încât a trebuit să revin.  Am avut baza în Salzburg și de aici zilnic am circulat cu transportul public prin apropiere. Într-o zi am fost în Munchen, apoi la fortăreața din Werfern, în Bad Ischl (am vizitat Kaiservilla și am servit o prăjitură la Zauner Cafe - înființată la 1832- un popas obligatoriu pentru amatorii de dulciuri), am trecut prin St. Gilgen, St. Wolfgang, Strobel, am urcat la cuibul lui Hitler, Eagle's Nest (am scris aici) si am fost pe lacul Konigssee până la cascada Rothbach.


Belgrad, Graz, Linz, Bratislava, Budapesta, Viena

***am trecut prin ele cel mult o zi sau cel puțin câteva ore. Îmi voi aminti mereu de apusul de soare din fortăreața Kalemegdan, de biserica Sf. Sava din Belgrad, de urcarea pe scările rusești spre turnul cu orologiu și de interiorul mausoleului lui Ferdinand II din Graz, de  biserica albastră sau de panorama din UFO din Bratislava, de Ars Electronica Museum din Linz, de emoțiile trăite la memorialul Mauthausen, de castelul din Budapesta și de minunata Viena în care, de-a lungul anilor am ascultat muzică de calitate, am văzut expoziții interesante și am gustat unele dintre cele mai simple sau sofisticate dulciuri.

Romania
***Oradea (am scris aici), Cluj și câteva locații din Maramureș: Bârsana, Desești, Săpânța, Sighetu Marmației plus am urcat pe Creasta Cocoșului (link). 
În Maramureș este vorba de lemn, de tradiție, de credință, de natură. 
Sighetu Marmației este un oraș mic, ai zice că e plictisitor, însă ascunde câteva "comori": muzeul etnografic, casa memoriala Elie Wiesel, muzeul satului maramuresean (care este o secție în aer liber a muzeului etnografic și se găsește la intrarea în oraș), memorialul victimelor comunismului și al rezistenței (tulburător, apăsător), muzeul de istorie și arheologie etc..    


2017...un an în care uneori m-am "clătinat", alteori m-am scufundat dar m-am "lovit" și de câteva clipe efemere de fericire. 
Câștiguri - doi prieteni noi (Georgiana și Paul)-cumva tot într-un context al călătoriilor.
Pierderi - doi colegi de serviciu care fără voia lor au ales marea trecere spre eternitate.
Și da...mă străduiesc să nu fiu "turist în propria mea viață".


Te-ar putea interesa si:
Amintiri din calatoriile lui 2015
Calatoriile lui 2016 in imagini...
Venetia cu masca - carnaval 2017
Cateva ore prin Torino
O zi in BelgradVenetia 2017- vedere de pe balconul bisericii San Marco


Venetia 2017

Venetia 2017

Venetia 2017

Venetia 2017

Vicenza 2017

Vicenza 2017 - interior Teatro Olimpico

Vicenza 2017 - interior Teatro Olimpico

Austria 2017 - spre St Wolfgang

Austria 2017 - lacul Wolfgangsee -pe drum intre Strobl si St. Wolfgan

Germania- vedere de la Eagle 's Nest- cuibul lui Hitler

Germania 2017- la lacul Obersee

Interior palatul Caserta 2017

In gradinile de la palatul Caserta 2017 - Italia

Biserica albastra - Bratislava 2017
Biserica albastra - Bratislava 2017

Austria -la castelul Hohenwerfen - 2017 - demonstratie cu vulturi si soimi

Austria- la castelul Hohenwerfen - 2017

Capri 2017 - panorama coborand pe scarile feniciene

Capri 2017

Anacapri- scarile feniciene

Amalfi 2017 - domul

Positano 2017 - coasta Amalfi

Positano 2017 - coasta Amalfi

Procida 2017

Ravello 2017 - coasta amalfi

Sorrento 2017- Marina Grande

Napoli- statia de metro Toledo

Roma 2017

Roma 2017- un tiramisu delicios

Lacul Garda - Italia- 2017 - la castelul din Malcesine

Lacul Garda - Italia- 2017 - la castelul din Malcesine

Budapesta 2017 - vedere din turnul bisericii Matyas

Londra 2017- vedere din Sky Garden - etajul 35

Londra 2017- vedere din Sky Garden - etajul 35

Laina Hadengue  - "După noi potopul"

2017 la memorialul de la Mauthausen

Toamna 2017 in Maramures- Romania

la complexul Barsana - Maramures- Romania

Biserica din Desesti- Maramures- Romania

Desesti - Maramures- Romania

La muzeul satului maramuresean in Sighetu Marmatiei

Sighetu Marmatiei-Maramures-Romania- la casa memoriala Elie Wiesel

Londra- Galeria Nationala- Turner

Londra- la magazinul Harrods

Linz 2017- Muzeul Ars electronica
Linz 2017

Belgrad 2017- catedrala Sf. Sava

8 comentarii:

 1. Un an pe cinste, 2018 sa fie si mai bun din toate punctele de vedere. La multi ani!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu imi doresc sa vad Graz si Linz. Un an nou plin de călătorii sa ai!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anamaria, la fel iti doresc si tie.
   Graz, Linz fiecare e fermecator in felul lui.
   Pentru mine, anul acesta, Belgradul a fost o surpriza foarte frumoasa. E un oras ocolit pe nedrept.

   Ștergere
 3. 2017 a fost pentru tine un an bun din punct de vedere al călătoriilor! Frumoase destinații ai vizitat. Și pe lista mea este coasta Amalfi și insula Capri. Trebuie să le văd și nu știu cât mai suportă amânare.
  Însă, cel mai tare îmi este dor de Austria și orășelele sale de poveste așezate pe malul unui lac. Mi-am tot propus să fac o incursiune în Austria cu mașina pentru a vedea și revedea locuri dragi, locuri în care greu ajungi altfel. Nu știu când ni se va îndeplini și visul de a vizita Austria pe bicicletă...
  Îi doresc ca 2018 să fie la fel de bun, sau chiar mai bun, în ceea ce privește călătoriile. Să fie un an memorabil plin de realizări pe toate planurile! La Mulți Ani!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cora, o sa scriu in curand impresiile din Napoli, Capri si ce am mai reusit sa vizitez pe coasta Amalfi. Trebuie sa revin in zona.
   Ador Italia si mai ales zona lacurilor (Como, Maggiore, Garda, Iseo)
   In Austria si Italia incerc sa ajung in fiecare an fie macar si pentru doua sau trei zile.
   Zona de langa Salzburg e minunata.

   Ștergere
 4. Minunate fotografiile de călătorie. Chiar dacă sunt multe destinații, pare că te-ai bucurat de un an relaxant și liniștit, pe îndelete gustat și așezat. Simt chemarea Italiei privindu-ți pozele. Îți mulțumesc.
  Îți doresc ca 2018 să fie un an surprinzător și frumos. :-)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mihaela, multumesc. Citesc cu mare drag articolele de pe blogul tau.
   Sa ai un 2018 interesant din toate punctele de vedere.

   Ștergere