28 noiembrie 2023

EXPOZITIA ,,RENOIR – THE PAINTER AND HIS MODELS”- BUDAPESTA-2023

Într-o zi de marți, noiembrie 2023 - forfotă, aglomerație, femei, bărbați care-și exprimau șoptit, în diferite limbi, părerea despre tablouri, gesticulând, zâmbind sau stând pe o băncuță într-o sală, doar admirând.

Ca prin magie am pus toată lumea din jur  într-o paranteză și am rămas doar eu și Renoir, unul dintre cei mai faimoși impresioniști, care a declarat cândva ,,sunt un pictor figurativ”, care a celebrat frumusețea corpului feminin, tulburând simțurile, lăsându-ne unele dintre cele mai senzuale nuduri din istoria artei. 

Despre portretul lui Richard Wagner (prezent în cadrul expoziției) se spune că Renoir l-ar fi făcut în doar treizeci și cinci de minute, când cei doi s-au întâlnit în Italia, compozitorul tocmai terminând Parsifal,  fiind fericit și nervos deopotrivă, neavând răbdare.

Rămân la părerea că o expoziție nu poate fi povestită. Trebuie să fii acolo să vezi culoarea, lumina care trece dincolo de pânză. 

În 1897 a căzut de pe bicicletă, rupându-și brațul. În paralel suferea și de artrită reumatoidă, boală care a progresat și  i-a deformat degetele mâinilor. 

În ultima sală este prezentat un film de aproximativ trei/patru  minute în care îl puteți vedea pe Renoir la finalul vieții, în scaunul cu rotile, străduindu-se să picteze, ținând pensula în gură sau legată de degete ori de antebraț. Ce chin pentru un om atât de creativ…

Achiziția din  2019 a tabloului  ,,Nud culcat” (,,Reclining  nude (Gabrielle)”) este considerată ca fiind cea mai importantă / valoroasă/scumpă  din istoria  muzeului în ultima sută de ani. Renoir a fost încântat de  cum i-a ieșit pictura (Gabrielle fiind verișoara soției sale) și a mai făcut două versiuni care sunt păstrate la Musee d’Orsay, respectiv la Musee de l’Orangerie din Paris. Cele două muzee au împrumutat  tablourile și astfel, pentru prima dată, cele trei lucrări  pot fi văzute împreună.

Expoziția poate fi admirată până la data de 7 ianuarie 2024. 

Link util pentru prețuri, ore de vizitare: https://www.mfab.hu/

Te-ar putea interesa si:
Zile de august in Budapesta
Budapesta (I)
Budapesta (II) - croaziera pe Dunare
Budapesta (III) - Noaptea muzeelor, 22 iunie 2013
(I) Opera din Budapesta - Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet
Budapesta -Teatrul National
Budapesta la sfarsit de noiembrie 2014 - Piata de Craciun & Expozitia "Rembrandt and the Dutch Golden Age"
Budapesta- Insula Margareta -primavara 2015
Budapesta primavara - aprilie, mai 2015


Tânără cu pălărie neagră


Fotografie cu Renoir- La muzeul de arte frumoase Budapesta- noiembrie 2023

După prânz

Fixarea pălăriei

,,Reclining  nude (Gabrielle)”

EXPOZITIA ,,RENOIR – THE PAINTER AND HIS MODELS”- BUDAPESTA-2023

Madame Darras


Portretul lui Claude Monet- Renoir îl vizita des pe Monet și aceasta a accepta ca pictorul să-i facă portretul

În cafenea

Bust de tânără - Domnișoara  Dieterle

Studiu- Nud in lumina soarelui

Muzeul de arte frumoase Budapesta- expozitia Renoir

Portretul doamnei Claude Monet


Femeie cu umbrelă în grădină

Le moulin de la galette - una din cele mai cunoscute capodopere a lui Renoir- sunt doua versiuni de dimensiuni diferite - pânza prezintă un moment de relaxare la Moulin de la Galette, local extrem de frecventat de pe colina Montmartre. Se spune că prietenii artistului au fost modele pentru această scenă 

Portretul a două  tinere

tinere la pian

Renoir, bolnav, în scaun cu rotile, în ultimii ani ai vieții chinuindu-se să picteze


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu