"Cafeneaua vieneză era, după cum o descrie Zweig în autobiografia sa, "cel mai bun loc să te pui la curent cu tot ce este nou " ".
În ultimii ani am trecut de câteva ori pe lângă Cafe Central, gazduită în Palatul Ferstel. Am tot evitat să intru. În dimineața zilei de 7 noiembrie 2013, aflându-mă din nou în Viena, mi-am zis ca trebuie să văd și eu interiorul, mai ales că citisem multe recenzii favorabile.
În ultimii ani am trecut de câteva ori pe lângă Cafe Central, gazduită în Palatul Ferstel. Am tot evitat să intru. În dimineața zilei de 7 noiembrie 2013, aflându-mă din nou în Viena, mi-am zis ca trebuie să văd și eu interiorul, mai ales că citisem multe recenzii favorabile.
Am stat vreo 30 de minute (la un expresso si un ștrudel cu mere) încercând să mă bucur de atmosfera acestei cafenele.
Citisem că a fost deschisă în 1876, închisă în 1943 în timpul războiului când s-a făcut praf și pulbere din cauza bombardamentelor, redeschisă în 1975 într-o altă parte a clădirii și renovată din nou in 1986. Cândva, aici se aduna toata "lumea bună" vieneză (și nu numai): Peter Altenberg, Adolf Loos, Sigmund Freud, Stefan Zweig, Leo Perutz, Alfred Adler etc.
Mă amuzam, încercând să-mi imaginez cum se comentau articolele din ziarele vremii, cât de aprinse or fi fost dezbaterile, discutiile... câte secrete s-or fi impărtășit la o ceașcă de cafea...
Astăzi sunt multi turisti, oameni de afaceri, localnici, care împart idei, impresii, șoapte de amor, în jurul unei prajituri delicioase, a unei cesti de cafea, a unui ziar sau a unui șnitel vienez, într-o locatie, a cărei arhitectura, parcă, te trimite înapoi în timp.
Ziua urmatoare (8 noiembrie 2013), am băut o cafea (de data aceasta turceasca) la Café Landtmann, aflată în apropiera lui Burgtheater și despre care se spune ca era cafeneaua preferată a lui Sigmund Freud. Fiind nesperat de cald pentru începutul lunii noiembrie, am băut cafeaua afara, însă la final am intrat să văd și interiorul. "Vedeta" (cea mai cerută) era Maroniblute, prajitura de sezon pe baza de castane.
În perioada cât a locuit la New York, Stefan Zweig a suferit după "cafenelele adevărate". "Cafeneaua vieneză clasică fusese o instituție unică pe planetă, susținea Zweig: deopotrivă birou, un loc plăcut departe de casă și un club democratic, deschis tuturor la prețul unei cești de cafea" ..." "Dacă cineva trăiește în exil", remarca prietenul lui Hermann Kesten, cafeneaua vieneză devine imediat cămin, patrie, biserică și parlament, deșert și loc de pelerinaj, leagăn de iluzii și cimitir...În exil, cafeneaua este singurul loc unde viața merge mai departe" ".
Ziua urmatoare (8 noiembrie 2013), am băut o cafea (de data aceasta turceasca) la Café Landtmann, aflată în apropiera lui Burgtheater și despre care se spune ca era cafeneaua preferată a lui Sigmund Freud. Fiind nesperat de cald pentru începutul lunii noiembrie, am băut cafeaua afara, însă la final am intrat să văd și interiorul. "Vedeta" (cea mai cerută) era Maroniblute, prajitura de sezon pe baza de castane.
În perioada cât a locuit la New York, Stefan Zweig a suferit după "cafenelele adevărate". "Cafeneaua vieneză clasică fusese o instituție unică pe planetă, susținea Zweig: deopotrivă birou, un loc plăcut departe de casă și un club democratic, deschis tuturor la prețul unei cești de cafea" ..." "Dacă cineva trăiește în exil", remarca prietenul lui Hermann Kesten, cafeneaua vieneză devine imediat cămin, patrie, biserică și parlament, deșert și loc de pelerinaj, leagăn de iluzii și cimitir...În exil, cafeneaua este singurul loc unde viața merge mai departe" ".
Articole similare:
Cafea, cafenele- Partea I
VIENA - DELICATESE LA NASCHMARKT
Viena (Kunsthistorisches Museum) -intre Lucian Freud si saliera lui Cellini
Viena, Muzeul Leopold (2012)
Palatul Belvedere - Viena
(IV) Viena: Musikverein, Konzerthaus, Opera -Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet
CELE MAI BUNE PRAJITURI PE CARE LE-AM MANCAT PRIN CALATORII - PARTEA I
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -la intrare te intampina clientul cel mai fidel, poetul si scriitorul vienez Peter Altenberg |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -intrarea |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Viena- Cafe Central -interior |
Ziua urmatoare (8 noiembrie 2013), am băut o cafea (de data aceasta turceasca) la Café Landtmann, aflata in apropiera lui Burgtheater si despre care se spune ca era cafeneaua preferata a lui Sigmund Freud. Fiind nesperat de cald pentru inceputul lunii noiembrie, am băut cafeaua afara, insa la final am intrat sa vad si interiorul. "Vedeta" (cea mai ceruta prajitura de sezon) era Maroniblute, pe baza de castane.
Café Landtmann - interior- prajiturile Maroniblute |
Café Landtmann - interior |
Café Landtmann - pe terasa la o cafea turceasca |
Cât farmec pot să aibă cafenele astea vieneze...mai ales când le atârnă pe pereți Franz și Sissi.
RăspundețiȘtergeredupa amiaza, cand se canta si la pian cred ca e o atmosfera perfecta....ce ti-ai dori mai mult?
Ștergere