19 iunie 2019

POTSDAM - O VIZITA LA PALATUL SANSSOUCI

Oricine vede  fotografia cu palatul la baza căruia se află șase terase cu viță-de-vie, își dorește să ajungă acolo. Cumva, este o călătorie în timp. Este vorba despre Potsdman, Friedrich (zis cel Mare), Palatul Sanssouci (în franceză înseamnă "fără griji"). Palatul vechi a fost locul în care Friedrich cel Mare se retrăgea în momente dificile, fiind însoțit de câinii săi. Interiorul nu epatează. Este simplu în comparație cu Verssailes  sau Schonbrunn. Palatul nou are mai multe camere, este mai "dichisit", mai bogat în detalii. Friedrich cel  Mare l-a folosit rar ca reședință personală, preferând să-l utilizeze drept casă de oaspeți. 
Aflându-mă pentru câteva zile in Berlin, două dintre ele le-am alocat vizitei la complexul Sanssouci. Sunt mai multe corpuri de clădiri de explorat, plus grădinile (aproximativ 300 hectare - vara sunt fermecătoare). Din gara Potsdam poți lua autobuzul spre Sanssouci și să cobori la stația Schloss Sanssouci (palatul vechi -aici se intră pe timpi) sau Palatul Nou și să începi vizita. 
De neratat pavilionul chinezesc cu personaje aurii ce par din povești, care își beau ceaiul sau cântă la instrumente muzicale. 
Dacă timpul vă permite, pe lângă plimbările prin grădini, se pot admira: Galeria de picturi (Anthony van Dyck, Rubens, Andrea Celesti, Caravaggio)  Palatul Orangeriei (cu celebra sală Raphael care cuprinde cele mai importante copii după operele pictorului), băile romane, clădirea numită Belvedere, casa dragonului, Palatul Charlottehhof, puteți urca în moara istorică etc.



Cum ajungi:
-Din Berlin poti lua trenul din statia Alexanderplatz sau Berlin Hauptbahnof si in cel mult 40 de minute ajungi in gara Potsdam; (https://www.bahn.com/en/view/trains/index.shtml) daca nu ai card de transport valabil o zi, doua sau mai multe, biletul este in jur de 3,40 euro; din Berlin spre Potsdam ai nevoie de un bilet care sa acopere si zona C; din gara Potsdman sunt autobuze spre Palatul Sanssouci  
-am mers doua zile la rand din Berlin spre Potsdman (am plecat dimineata si am revenit in Berlin  seara)


Cum îți organizezi vizita în cadrul complexului, tipuri de bilete
-am optat pentru un bilet de o zi în care erau incluse toate palatele din Potsdam (dar nu ai timp să le parcurgi). Biletul îl poți achiziționa de la oricare dintre corpurile complexului. Ideal ar fi să începi vizita de la  palatul vechi sau nou și să continui cu celelalte.  La Palatul Sanssouci (palatul vechi) ai un slot, o anumită oră la care intri cu tur ghidat. Este permis fotografiatul dar fară bliț. După ce vizitezi acest corp de clădire, poți merge spre celelalte  la pas (prin grădini) sau cu autobuzul; palatul nou mi s-a părut  mai spectaculos; Dacă nu dorești să vizitezi toate corpurile de clădiri, poți lua bilet țintit doar la cele pe care dorești să le vezi; în prima zi am vizitat palatul vechi și câteva anexe iar într-o altă zi palatul nou și am hoinărit prin grădini;
-cel mai bine ar fi să intrați pe site-ul palatului https://www.spsg.de/en/palaces-gardens/object/sanssouci-palace/  să studiați orele, prețul, combinația de bilete; în grădini accesul este liber (fără bilet)



Te-ar putea interesa si:

Berlin-ul vazut vara - 2018

BERLIN - PALATUL CHARLOTTENBURG IN IMAGINI

TARGUL DE CRACIUN DE LA DRESDA IN IMAGINI - 2018

Zile de august in Budapesta

Manastirea Barsana si statuile de piatra din Negreia- Maramures, Romania

Cateva ore prin Torino

O zi in Belgrad
POTSDAM - PAVILIONUL CHINEZESC

POTSDAM - IN GRADINILE PALATULUI SANSSOUCI

POTSDAM - IN GRADINILE PALATULUI SANSSOUCI


 IN GRADINILE PALATULUI SANSSOUCI

 IN GRADINILE PALATULUI

POTSDAM - IN GRADINILE PALATULUI VECHI

 INTERIOR PALATUL VECHI SANSSOUCI

POTSDAM - INTERIOR PALATUL VECHI SANSSOUCI

POTSDAM - INTERIOR PALATUL VECHI SANSSOUCI

 INTERIOR PALATUL VECHI SANSSOUCI

POTSDAM - IN GRADINILE PALATULUI

POTSDAM - SANSSOUCI - IN GRADINILE PALATULUI

IN GRADINILE PALATULUI

IN GRADINILE PALATULUI


POTSDAM - INTERIOR GALERIA DE PICTURI

 Caravaggio - Doubting Thomas (incredulitatea sfantului Thomas)

POTSDAM - INTERIOR GALERIA DE PICTURI

 PALATUL ORANGERIEI

palatul orangeriei- sala Raphael

IN GRADINI

 IN GRADINI LANGA ORANGERIE

DETALII- PAVILIONUL CHINEZESC

DETALII - PAVILIONUL CHINEZESC




 INTERIOR PALATUL NOU

 INTERIOR PALATUL NOU

POTSDAM - INTERIOR PALATUL NOU

POTSDAM- CLADIREA NOULUI PALAT

IN GRADINILE PALATULUI SANSSOUCI

 IN GRADINILE PALATULUI SANSSOUCI


La Palatul Sanssouci - o bere locala ;-)

4 comentarii:

  1. Superbe fotografiile! Când voi ajunge prin Berlin, o să trec și pe aici. Mulțumesc pentru pont și pentru informații!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este pe lista mea dar nu anul acesta. Foarte frumoase fotografiile.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ideal ar fi vara pentru a vedea gradinile in toata splendoarea lor.

    RăspundețiȘtergere