12 octombrie 2024

MILANO - CIMITIRUL MONUMENTAL

Ieșind din zona cimitirului, în timp ce mă îndreptam spre metrou mi-am adus aminte că citisem cândva o frază ,,SINGURA URGENȚĂ a ta este să fii în viață, să trăiești..."

Memento mori…Cimitirul monumental din Milano

Se spune că pe vremuri  circula o anecdotă: ,,pentru a face parte din elita milaneză, trebuia să ai un loc la Scala, o bancă la biserica San Fedele și o criptă la Cimitirul Monumental”.

,,Există atât de multă artă ascunsă în artă”…

Aduce mai mult cu un muzeu, o galerie mare, mare de artă. Sculpturi peste tot.

Aproximativ două ore am ,,explorat” cimitirul și nu pot spune că l-am văzut.  Aproape că am uitat de cei adormiți, vedeam doar bronz, marmură transformată de arhitecți și sculptori în opere de artă ce rivalizează cu cele din marile muzee ale lumii…

Cel mai căutat și fotografiat este grupul sculptural  din bronz al familiei Campari, ce reprezintă cina cea de taină. Totuși, sunt  multe alte sculpturi copleșitoare, care tulbură: ,,Ultimul sărut" (monumentul Volonte Vezzoli), chipurile abstractizate, de o tristețe apăsătoare de la cripta Korner, paralelipipedul din marmură de Carrara al familiei Toscanini, monumentul Borghi cu bătrânul înnaripat care meditează, monumentul Morgagni cu acea  alegorie impresionantă (cele șase figuri feminine care țin în mână flacăra vieții pe care suflă să o stingă, ,,decretând moartea"), extraordinarul monument Prada Corielli (figura unui înger care se naște dintr-o tufă de trandafiri), monumentul Umberto Fabe (o reinterpretare statuară a picturii lui Caravaggio de la Uffizi, Florența)  ce-l reprezintă pe tânărul sergent major (din timpul celui de-al doilea război mondial) care și-a găsit sfărșitul într-un accident aviatic  etc..

M-am intersectat cu turiști din diferite țări,  milanezi care citeau lângă o criptă, un profesor însoțind o grupă de elevi și povestindu-le frânturi din  istoria cimitirului pentru că acolo odihnesc persoane care au activat în diferite domenii de activitate și au adus faimă orașului Milano, implicit Italiei.

La intrare poți cere o hartă sau poți studia din timp de pe site-ul oficial ce trasee să alegi/parcurgi (depinde ce cripte ale marilor familii te-ar interesa să vezi).  ,,Cina cea de taină (familia Campari) o puteți găsi  repede (după ce analizați harta), de la intrarea în cimitir după ce treceți de clădirea Famedio (,,Templul faimei, unde dorm unii dintre cei mai importanți milanezi) o luați în partea stângă.

Am admirat îndelung cele câteva lucrări ale controversatului sculptor milanez Adolfo Wildt (readus în atenția publicului prin anii 1960 - lăsat la un moment dat deoparte probabil din cauza apropierii lui de Margerita Sarfatti, biografa și una din amantele lui Benito Mussolini).

În Famedio se află sarcofagul de granit al lui Alessandro Manzoni - important scriitor și critic al literaturii italiene.

Mă plimbam ,,vizualizând" că în curând sau nu prea curând voi ,,dormi sub o piatra funerară banală iar ,,vizitatorii" vor fi rari sau deloc...Cu trecerea anilor m-am resemnat. Doar uneori mă mai gandesc cum va fi întâlnirea cu moartea. Scurtă, ne vom înfrunta privirile și ea va câștiga fără să opun rezistență sau  vom avea o ,,discuție" lungă, obositoare, umilitoare pentru mine, din care  tot ea va fi triumfătoare...

Cum ajungi:

Cu metroul (M5) chiar în apropiere dacă cobori la stația Monumentale sau mai interesant ar fi să coborâți la Garibaldi FS (zona are un vibe extraordinar, admirați Bosco Verticale, treceți pe lângă multe restaurante, puteți intra în Etaly și apoi după o plimbare de 15-20 minute ajungeți la Cimitiro Monumentale)


Te-ar putea interesa si:

O ZI IN LUCCA - ITALIA- TOSCANA- SEPTEMBRIE 2021



monumentul Morgagni

Bistoletti memorial (Adolfo Wildt- sculptor)



memorialul Korner (Adolfo Wildt- sculptor)


grupul sculptural  din bronz al familiei Campari

memorialul familiei Lepore



monumentul Morgagni - detaliu

detaliu- grupul sculptural  din bronz al familiei Campari

,,Ultimul sărut" (monumentul Volonte Vezzoli)

Monumentul Umberto Fabe- tanar sergent major (al doilea razboi mondial) mort la 23 de ani intr-un accident aviatic - tine o elice de avion in  mana  si este prins de părul tentacular al Medusei. La baza monumentului este scris ,,Nu picură, ci zboară, nu cade, ci se ridică" (Gabriele d'Annunzio)

Cripta familiei Toscanini

monument Prada Corielli (figura unui înger care se naște dintr-o tufă de trandafiri) 


Monumentul familiei Omodeo


Milano - Cimitirul Monumental




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu