17 februarie 2020

BUDAPESTA - CAFENELE DIN AL TREILEA VAL

Anul trecut am scris un articol despre cafenelele în care am intrat prin excursiile mele (dacă te interesează, citeste aici). Prefer cafeaua de specialitate și cafenelele din categoria numită "cel de-al treilea val". În cele vechi, cu tradiție, gen palate, clădiri vechi, gust ceva doar pentru a mă bucura de atmosferă.
Dacă despre o bere artizanală sau un vin încerc să aflu cât mai multe detalii,  la fel procedez și cu cafeaua de specialitate. Dacă nu mi se spune, întreb despre originea ei, aromă, altitudine. După ce mi se aduce cafeaua în ceașcă, primul lucru pe care îl fac este să o miros, să-i simt aroma și apoi urmează etapa de savurare. Nu am studii, cursuri în domeniul preparării cafelei, dar cumva, intuiția îmi spune dacă pentru mine  este o cafea bună sau nu.
Îi admir pe cei care lucrează în această branșă pentru că este multă trudă, sudoare, implică multă pasiune. Poate prea multe etape dificile până boaba de cafea ajunge în ceașca noastră.

În Budapesta poposesc  odată la un an sau doi, cel puțin pentru câteva ore. 

Voi enumera cafenelele "third wave"  din acest oraș în care am băut  cel puțin o cafea (lista rămâne deschisă până la urmatoarea vizită):

28 ianuarie 2020

BUDAPESTA- VIZITA IN INTERIORUL CLADIRII PARLAMENTULUI

Parlamentul  ("Casa Națiunii") este una dintre cele mai admirate și fotografiate clădiri din Budapesta. 
Lucrările au început la data de 12 octombrie 1885 și au fost finalizate în 1904, cu o întârziere de zece ani, timp în care prețul aproape că s-a dublat. Construcția  s-a încheiat în 1902, dar încă doi ani au fost necesari pentru decorările interioare. 
Dacă la exterior uimește prin mărimea, splendoarea și eleganța sa, cu siguranță vă întrebați cum arată interiorul unei clădiri de peste 265 de metri lungime și 96 metri înălțime.
Cei care  deja l-ați vizitat, știți că "splendid" este un cuvânt prea palid pentru a descrie ce vedeți în interior. 
În timp ce veți admira vitralii, fresce, părți placate cu aur, candelabre, statui, coloane de granit și cele 96 de scări (Grand Stairway) acoperite cu covoare roșii,  ghidul vă va da o mulțime de explicații.

20 decembrie 2019

CELE MAI BUNE PRAJITURI PE CARE LE-AM MANCAT PRIN CALATORII - PARTEA I

Chiar dacă nu îți iese ca o "operă de artă" este firesc ca prăjitura pe care o faci tu (și în care știi ce ingrediente pui) să o consideri cea mai bună. În propria bucătărie  ești "chef" și îți acorzi în joacă câte  stele Michelin vrei.
Cum uneori nu avem timp să ne preparăm singuri dulciurile, apelăm la localurile specializate. Prin călătoriile mele am intrat în diverse cofetării, renumite sau nu. Sunt câteva pe care nu am cum să le trimit în uitare și în care îmi doresc ,,să zac" din nou în fața unei prăjituri  visând aiurea (la frânturi din existența mea) sau pălăvrăgind nimicuri cu cei de la masă. 
Îmi amintesc de primul episod din "Chef's Table" în care Massimo Bottura povestea cum a creat renumita lui tartă cu lămâie (Oops! Dropped the lemon tart). Unul din sub-chefii săi (Takahiko Kondo) a rupt din greșeală o tartă...clientul aștepta comanda. Takahiko mărturisea că era atât disperat încât îi venea să fugă din bucătărie și să-și facă hara kiri. În acel moment Bottura a venit cu ideea de a crea o tartă din bucăți, o tartă ruptă, care de atunci are mare succes în restaurantul său din Modena  (Osteria Francescana) și aduce mulți bani (în concluzie, imperfecțiunea are și ea farmecul ei și poate rotunji considerabil venitul).

PARTEA I - am căutat prin arhiva mea de fotografii din excursii și iată ce am găsit: prăjituri interesante, celebre sau obișnuite - într-o oarecare ordine, fără să facem clasamente (nu e cazul):

4 decembrie 2019

JURNAL ANDALUCIAN - CORDOBA- PARTEA V

După ce am lăsat în urmă Malaga, Sevilla si Cadiz am ajuns în Cordoba unde m-am rătăcit pe străduțe mai rău ca în Veneția. Simt că aici trebuie să mă reîntorc. Cordoba are ceva special. Mulți dintre voi gândiți că lumea e mare, avem atâtea de văzut încât nu e timp pentru reveniri. Cei care citesc articolele mele știu că fac parte din categoria celor care se întorc într-un loc de două, trei sau mai multe ori.

Ce am văzut în Cordoba:

- Moscheea - catedrală  și grădina de portocali - spectaculoasă, grandioasă...arce și coloane... o știți din acele imagini care apar peste tot: în documentare, cărți, albume, articole pe internet; unul dintre cele mai importante edificii ale umanității, declarat monument UNESCO; intrarea 10 euro;

- Bell Tower - turnul este emblematic pentru Cordoba - urcarea (2 euro) - se intră la anumite ore. De sus aveți o altă perspectivă asupra orașului;

- Complexul fortăreață Alcazar  de los Reyes Cristianos - construit în 1328 din ordinul regelui Alfonso XI- edificiul a trecut prin multe: a servit drept reședință a regilor catolici, tribunal al inchiziției dar a fost și închisoare -  după o vizită în interior veți ajunge în grădinile cu apă, create în stil maur - sunt atât de frumoase încât greu veți ieși de acolo...

-Palatul Viana - o superbă casă aristocratică cu grădini și patiouri încântătoare; mai este cunoscut și sub numele de Muzeul Patiourilor; am stat în jur de o oră  și aș repeta oricând experiența; e superb să te plimbi printre cele 12 patiouri...

14 noiembrie 2019

JURNAL ANDALUCIAN - GRANADA- PARTEA IV

Orice discuție despre complexul Alhambra din Granada include întrebări de genul: ți-a plăcut? cât ai stat? e chiar așa de frumos pe cât se spune? ai văzut curtea leilor?
Dacă m-ar întreba cineva, răspunsul ar fi DAAAA. Un DA apăsat, un DA hotărât, un DA din suflet. Am văzut câteva documentare convingătoare, încât o vizită aici mi s-a părut obligatorie. Nu știu cum or fi în alte anotimpuri, dar primăvara, în luna mai, grădinile complexului sunt superbe, o "poezie". Din Cordoba (urmează să scriu impresii) la Granada am ajuns cu autobuzul (vezi mai jos detalii tehnice, autobuzele alsa)
Nu am văzut decât o parte din Andalucia, dar nu știu dacă există ceva mai fermecător decât complexul Alhambra. Arce, bolte, grădini sofisticate, forme geometrice rafinate, plăci de ceramică cu incrustații complexe, porțiuni  "dantelate" din cărămidă, lemn și stuc, inscripții arabe, poeme închinate lui Allah.  Ca oraș însă, dintre toate cele văzute de mine (din zonă), Cordoba a rămas cumva special în inima mea. 
În Granada am stat două zile și jumătate. Ar fi cam patru zone de explorat: 
-complexul Alhambra;
-zona nouă a orașului cu magazine, restaurante, superba catedrală;
-zona Albaicinului;
-zona Sacromonte, cartierul "țigănesc" cu Museo Cuevas del Sacromonte (exemplifică modul cum trăiau țiganii în case/grote) și Abadia del Sacro-Monte; 
După cazarea la hotel (în jur de ora 15,00), primul obiectiv vizitat a fost catedrala și apoi am urcat spre Albaicin, vechiul cartier arab de unde (Mirador de San Nicolas) vezi întregul complex Alhambra în toată splendoarea lui; am coborât prin cartierul marocan, am luat o gustare la unul din restaurante și apoi am dat o raită prin zona nouă a Granadei.