17 februarie 2020

BUDAPESTA - CAFENELE DIN AL TREILEA VAL

Anul trecut am scris un articol despre cafenelele în care am intrat prin excursiile mele (dacă te interesează, citeste aici). Prefer cafeaua de specialitate și cafenelele din categoria numită "cel de-al treilea val". În cele vechi, cu tradiție, gen palate, clădiri vechi, gust ceva doar pentru a mă bucura de atmosferă.
Dacă despre o bere artizanală sau un vin încerc să aflu cât mai multe detalii,  la fel procedez și cu cafeaua de specialitate. Dacă nu mi se spune, întreb despre originea ei, aromă, altitudine. După ce mi se aduce cafeaua în ceașcă, primul lucru pe care îl fac este să o miros, să-i simt aroma și apoi urmează etapa de savurare. Nu am studii, cursuri în domeniul preparării cafelei, dar cumva, intuiția îmi spune dacă pentru mine  este o cafea bună sau nu.
Îi admir pe cei care lucrează în această branșă pentru că este multă trudă, sudoare, implică multă pasiune. Poate prea multe etape dificile până boaba de cafea ajunge în ceașca noastră.

În Budapesta poposesc  odată la un an sau doi, cel puțin pentru câteva ore. 

Voi enumera cafenelele "third wave"  din acest oraș în care am băut  cel puțin o cafea (lista rămâne deschisă până la urmatoarea vizită):

- Espresso Embassy - cafeneaua preferată în Budapesta -la intrare, mirosul intens al boabelor de cafea proaspăt măcinate parcă te obligă (dacă ești încă nehotărât) să rămâi să guști licoarea...primul drum de la gara Keleti îl fac acolo și apoi îmi continui programul turistic - de la ultima vizită am constatat că s-a extins, dar chiar și așa este neîncăpătoare; mi s-a părut interesant că în câteva cafenele din Budapesta, laptele este ținut în sticle, cum este și cazul la Espresso Embassy; de obicei aleg un espresso sau un espresso macchiato. Uneori analizez chipurile din cafenea, alteori urmăresc cum barista pregătește cafeaua (http://espressoembassy.hu/)

Kontakt Coffe - o cafenea mică, cu baristi pricepuți, într-un pasaj, aproape de sinagogă; solganul lor este: no sugar, no americano, no milk in drip coffe...  (http://kontaktcoffee.com/ )

- Madal Caffe - au trei locații; eu am fost în cea de lângă stația de metro Ferenciek Ter (https://madalcafe.hu/)

-The Goat Herder - la vreo cinci minute pe jos de gara Keleti - o cafenea mică în care am fost doar o singură dată; numele cafenelei a fost ales în semn de omagiu pentru păstorul  din Etiopia care a observat în secolul IX efectul stimulant pe care l-a avut consumul unor boabe asupra caprelor lui...așa începe istoria cafelei  (http://thegoatherder.hu/)Te-ar putea interesa:

VIENA - DELICATESE LA NASCHMARKT

Cafea, cafenele- Partea I

Viena -Café Central

CELE MAI BUNE PRAJITURI PE CARE LE-AM MANCAT PRIN CALATORII - PARTEA I

BUDAPESTA - VIZITA IN INTERIORUL CLADIRII PARLAMENTULUI


Budapesta- Espresso Embassy 

Budapesta- Espresso Embassy- inainte de extindere

Budapesta- Espresso Embassy- dupa extindere

Budapesta- Espresso Embassy- dupa extindere

Budapesta- Espresso Embassy- inainte de extindere

Budapesta- Kontakt Coffe

Budapesta- Kontakt Coffe

Budapesta- Kontakt Coffe

Budapesta- Madal Coffe

Budapesta- The Goat Herder Esspreso Bar

Budapesta- The Goat Herder Esspreso Bar

Budapesta- The Goat Herder Esspreso Bar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu