12 octombrie 2023

PLATFORMA 5 FINGERS -AUSTRIA - MUNTII DACHSTEIN - KRIPPENSTEIN

La jumătatea lunii septembrie 2023 am reușit să ajung la platforma ,,5 fingers". În ultimii ani văzusem multe fotografii pe internet, citisem recenzii și mi-am dorit ca într-o zi să ajung acolo. Vârful Dachstein-Krippenstein este situat la o altitudine de aproximativ 2100 m. 

Se urcă cu telecabina de la centrul Dachstein-Krippenstein (am scris mai jos cum  ajungi cu transportul public). Fiind mijlocul lui septembrie și zi lucrătoare, am stat sub 10 minute la coada de bilete pentru urcarea cu telecabina (am înțeles că vara, timpii de așteptare ar fi mai mari)  

Sunt trei nivele/secțiuni. La primul nivel vă puteți opri  ca să vizitați cele două peșteri sau una dintre ele (Ice cave și  Mammut), la al doilea nivel se ajunge la ,,5fingers", Welterbespirale, Delfinul Dachstein,  iar la al treilea  la o cabană alpină. M-a interesat punctul de belvedere de pe platforma ,,5fingers", așa că am urcat direct la nivelul doi (probabil în anii următori voi reveni în zonă să văd și  celelalte două secțiuni). Pentru ,,5fingers" este simplu, sunt indicatoare și faci cam 30 minute până la punctul de observație. Traseul este ușor, nu necesită efort. Dar se pot face și alte drumeții mai lungi. Am stat doar în zona ,,5fingers" deoarece a început să se înnoreze și  nu am avut curaj să continui cu alt traseu. Am învățat din drumețiile pe care le fac în țara noastră, că la munte, vremea se poate schimba din clipă în clipă.

Priveliștea este superbă,  natura și-a făcut treaba cum a știut ea mai bine. Pentru mine, care lucrez zilnic, ore întregi în fața unui monitor, aceste clipe sunt neprețuite. Mă fac să mă simt vie. Toată zona este frumoasă și nu m-aș hazarda să fac comparații. Dacă vă întrebați de ce se numește ,,5fingers" (cinci degete), răspunsul ar fi că este o constructie asemănătoare cu o  mână, având 5 degete (platforme) pentru observație, de aproximativ 4x1m care se întind deasupra unui gol de 400 m.  

În drum spre ,,5fingers" vă puteți opri la ,,Spirala Patrimoniului Mondial" (tot un punct de belvedere), o construcție în formă de navă de aluminiu sau la ,,Capela Heilbronner" (ridicată în memoria a 13 persoane care și-au pierdut viața în 1954 din cauza unei furtuni de zăpadă. S-au aventurat pe o vreme nefavorabilă iar operațiunea de căutare a mobilizat în jur de 400 salvamontiști)  

Site-ul oficial unde puteți consulta  prețurile biletelor (sunt diverse combinații) și intervalul orar în care circulă telescaunul  este: https://dachstein-salzkammergut.com/en/summer/above-ground/5fingers

La nivelul doi unde am urcat (în mod sigur și la nivelul unu) este și restaurant unde poți mânca (supe, felul doi, desert etc.)

Cum ajungi cu mijloace de transport în comun din Salzburg sau din St. Gilgen:

- autobuz nr. 150 - din Salzburg până în Bad Ischl face o oră și jumătate,  din St. Gilgen (unde am avut cazarea) până în Bad Ischl aproximativ 40 de minute. Autobuzul 542 din Bad Ischl la Hallstatt Gosaumuhle face 30 de minute iar 543 face 30 minute până în Obertraun; biletele se achiziționează de la șofer; Atenție la autobuzul 542 - direcția, stația finală afișată pe autobuz este Gossausee. Coborâți în Hallstatt Gosaumuhle de unde luați autobuzul 543 spre Obertraun, aproximativ 30 minute, care vă lasă chiar în fața centrului Dachstein-Krippenstein de unde se ia telecabina. Autobuzele au legături între ele și cum coborâți din unul, urcați în celălalt;

Ca o recapitulare, stațiile în care se coboară din autobuze  sunt:  Bad Ischl (150), Hallstatt Gosaumuhle(542),   Obertraun Dachstein-Krippenstein (543);

Articole similare:

O zi in Hallstatt - Austria - septembrie 2023


Platforma 5 degete (5 fingers)Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu