6 iunie 2024

BANKSY- EXPOZITIA NEAUTORIZATA - BUDAPESTA 2024

De la an la an, în lume apar provocări tot mai complexe, indiferent de țară, de nivelul ei de dezvoltare. Este firesc ca și artiștii să reacționeze într-un fel sau altul. Despre Banksy s-a vorbit, s-a scris și probabil povestea va continua... Am citit articole, am văzut/auzit știri (nu îmi este clar, ca probabil altor milioane  de oameni, dacă este vorba despre o singură persoană sau o echipă) totul pare învăluit într-un mister care iți stârnește imaginația. Curiozitatea m-a ,,mânat în luptă" și am intrat la o expoziție ,,NEAUTORIZATĂ", în Budapesta (luna mai 2024)

Două ore și jumătate au trecut rapid, aproape că mi-a părut rău când am ajuns în ultima sală. Aștern câteva gânduri despre un artist controversat...mi-a plăcut ce am văzut, am la ce mă gândi în perioada următoare, pe lângă multe altele... Lucrează în anonimat, se pare că nu vrea să-și dezvăluie identitatea pentru că nu dorește să fie recunoscut pe stradă.

,,The art of Bansky", expoziția care circulă prin lume, a fost catalogată de artist un fals, comentând pe rețelele sociale că nu are nici o legătură cu ea, ,,pentru că el  nu cere oamenilor bani să-i vadă arta". Se pare totuși că nici nu îl deranjează aceste expoziții.  Probabil că afirmația din tinerețe,  ,,Copyrightul este doar pentru pierzători", o să îl urmărească/bântuie toată viața, pentru că din știrile media (nu știu dacă sunt adevărate/false) se pare că totuși ar fi dat în judecată o firmă de vestimentație pentru că i-a folosit niște lucrări  fără permisiune. 

Pătrunzi într-un univers în care cimpanzeii  poartă mesaje sociale atârnate de gât, admiri o cabină telefonică roșie despre care se spune ca ar simboliza sfârșitul metodei vechi de comunicație, treci pe lângă ,,fata cu balon" și nu înțelegi dacă îl pierde sau îl prinde.  Șobolanul este prezent cam în toate sălile, legătura dintre această creatură și arta graffiti pe care artistul o practică noaptea, fiind izbitoare. Reinterpretează într-un mod original câteva tablouri celebre:  ,,Napoleon trecând Alpii" de Jacques Louis David,   ,,Culegătorii" lui Francois Millet sau ,,Crinii de apă" a lui Monet. Referitor la tabloul lui David, pe cal avem un personaj cu capul acoperit, o metaforă care duce cu gândul la faptul că oamenii care conduc, guvernele sunt oarbe la dorințele oamenilor și fac promisiuni false.

Într-una din săli este și un film din care puteți afla (dacă încă nu știați) despre lucrarea ,,fata cu balonul" vândută la licitație cu o sumă de peste 1.4 milioane dolari și care, imediat după momentul cumpărării s-a ,,autodistrus" (jumătate din ea). De fapt, după ce a fost adjudecată prin telefon de un cumpărător, în sala de vânzări s-a auzit un sunet, lucrarea a început să se taie (franjuri, pe verticală). Cei de la casa de licitații Sotheby's au surprins imediat momentul și au salvat jumătate din lucrare. Artistul a ,,povestit pe rețelele de socializare că a vrut să distrugă întreaga lucrare (a pus o telecomandă în rama lucrării și un tocător) încercând să tragă un semnal de alarmă despre excesul de comerț cu artă...Pe youtube găsiți filmulețe în care se explică cum Banksy a testat în atelierul lui distrugerea lucrării.

Într-o altă sală aflați de hotelul cu 10 camere (Walled of) deschis de Banksy în 11 martie 2017, la granița dintre Israel și Palestina, considerat de unii ,,cu cea mai proastă vedere din lume" dar prin care dorește ca profitul să-l investească în afaceri locale, să ajute zona, comunitatea. Camerele sunt decorate cu opere de artă valoroase, astfel că la cazare se reține un depozit de 1000 dolari iar la plecarea din hotel se fac verificări amănunțite. În hotel se află o lucrare a lui Banksy care este redată și în sala de expoziție, încercând să recreeze atmosfera din interior: un soldat israelian și unul palestinian se bat cu perne. Imaginea te trimite cu gândul la pictura lui Goya ,,Fight with cudgels" în care cei doi bărbați, îngenuncheați, încearcă să se omoare la nesfârșit...

În anul 2010, artistul a fost pe lista celor 100 de persoane care influențează lumea. Câteva dintre lucrările lui au fost vândute cu milioane de dolari.

Expoziția a fost interesantă, incitantă, te întrebi din nou, încotro se îndreaptă lumea, gândul îți zboară  la pierdere, speranță, unde se află granița dintre bine și rău, lumină și întuneric. Trăim într-o lume plină de secrete și minciuni, îndoieli, ce mai este adevărat sau fals? Scriem poezii, pictăm, compunem simfonii, chirurgii fac operații dificile, încercând să salveze vieți dar și distrugem (natură, oameni, lucruri materiale, sisteme de valori), recurgem la violență fizică sau verbală, facem arme pe care din păcate le și folosim. Încet (sau repede?) ne „mutăm” în virtual, devenim consumatori de iluzii, în jurul nostru se vorbește doar de succes comercial, ni se impun produse culturale. Cum s-ar putea defini corect specia noastră?

Între timp, încerc să  îmi protejez „busola” interioară de factorii perturbatori din exterior...atât cât mă pricep sau cât sunt lăsată...

În Budapesta, expoziția poate fi văzută  până la data de 22 septembrie 2024.

Te-ar putea interesa si:

Viena ( Kunsthistorisches Museum) - intre Lucian Freud si saliera lui Cellini

Viena- Muzeul Leopold- Expozitia "Oskar Kokoschka -Self in focus"

Brussels - Muzeul Regal de Arte Frumoase

EXPOZITIA BALENCIAGA 2017 DE LA LONDRA IN IMAGINI SI CARTEA LUI MARY BLUME DIN 2018

























O camera din hotelul ,,Walled of" deschis de Banksy în 11 martie 2017, la granița dintre Israel și Palestina (recreata intr-o sală a expozitiei)
























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu