13 mai 2024

MUZEUL ZAMBACCIAN- BUCURESTI- ROMANIA

,,Arta îi vorbea, iar el știa să o asculte"...

În toamna lui 2023, aflându-mă în București pentru concertul de la ,,Festivalul Enescu" al talentatei pianiste Yuja Wang/Orchestra Concertgebouw, dirijor Klaus Makela, am vizitat casa lui Conu Zambacu. 

Se spune despre muzeul Zambaccian că ar fi unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Bucureștiului. Negustor, pasionat de artă, provenit dintr-o familie de armeni, Krikor Zambaccian a construit casa pentru a locui dar și a expune. În perioada  copilăriei i-a plăcut vioara iar mai târziu a făcut o pasiune pentru pictură (în timpul studiilor la Paris când descoperă muzeele de artă).

Doar două persoane vizitam colecția, la acel moment. Tulburător să te afli în acel univers, să călătorești în trecut, într-o lume de mult apusă, să iți pui imaginația la lucru, încercând să intuiești ce povești de viață ascund personajele din tablouri, sculpturi. Te învârți printre vasele cu flori ale lui Luchian,  portrete făcute cu atâta măestrie de Tonitza, Traian Cornescu, Grigorescu, Ressu ,,Femei sărace" a lui Tonitza, o iarnă aproape bolnăvicioasă a lui Andreescu, (,,Iarna la Barbizon") etc..

La parter se află și portretul lui Conu Zambacu în care Corneliu Baba l-a surprins când era deja bolnav. Curios, Zambaccian nu a cumpărat tabloul dar statul român l-a achiziționat și l-a expus în casă,  ca un semn de respect, de omagiu pentru colecționar.

Portretul lui Zambaccian (cu pălăria neagră) făcut de Petrașcu,  ne duce cu gândul la Rembrandt, la clar-obscur, iar cel făcut de Ressu îl surpinde maiestuos. Se spune că un pictor ,,nu poate fi integrat în galeria marilor artiști dacă nu-și demonstrează capacitatea de a  reda figura umană". 

Conu Zambacu a fost un autodidact. La parter puteți admira biroul lui și biblioteca. În camera respectivă se găsesc câteva tablouri ale lui Pallady (,,cel care picta numai când avea ceva de spus"), căruia colecționarul îi purta o prețuire aleasă.  O să scriu în curând câteva cuvinte și despre vizita din casa care găzduiește ,,Colecția Serafina și Gheorghe Răut", unde am avut bucuria să pătrund în universul creației palladyene.

Zambaccian a fost coleg de generație cu pictorul Tonitza și frecventa des atelierul acestuia. De fapt, a fost prieten cu mulți pictori din vremea sa, le-a urmărit evoluția iar achiziția de lucrări a tratat-o direct cu artiștii. Unii dintre ei chiar au abordat anumite teme  la sugestia lui Zambaccian.

Dacă vizitați Bucureștiul, intrați și în această casă...

Te-ar putea interesa si:

Creasta Cocosului - Maramures- Romania

O zi in Oradea- Bihor, Romania

Oradea- Muzeul Istoriei evreilor din Oradea - Partea II

Expo Milano 2015

BUDAPESTA - VIZITA IN INTERIORUL CLADIRII PARLAMENTULUI

(II) Palatul Muzicii Catalane (Barcelona)-Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet



Interior Muzeul Zambaccian- Bucuresti- Romania



Interior Muzeul Zambaccian- Bucuresti- Romania

Theodor Pallady - Femeie in galben citind

Interior Muzeul Zambaccian- Bucuresti- Romania - Biroul lui Zambaccian - la parterul casei

Interior Muzeul Zambaccian- Bucuresti- Romania


Nicolae Tonitza- Femei sarace

Corneliu Baba- Portretul lui K.H. Zambaccian

Stefan Luchian - Scara cu flori

Camil Ressu- Portret de fetita

Stefan Luchian - Lorica





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu