27 ianuarie 2022

TEMPLUL FRANCMASONERIEI - ORADEA- ROMANIA

De-a lungul secolelor, francmasoneria, a stârnit curiozitate. Știu că s-au scris multe cărți, se vorbește despre Marile Loji, Marele Consiliu, Marele Maestru, simboluri,  ritualuri,  totul pare învăluit într-o aură de mister,  însă subiectul nu prea m-a interesat.  Cine știe, poate că ar fi momentul să repar acest aspect după vizita la ,,Templul francmasoneriei din Oradea". Clădirea a fost construită pe la 1902 și câțiva ani a funcționat ca  sediul Lojii masonice din Oradea. O veți recunoaște după cei 8 sfincși  de pe acoperiș, despre care se spune ca ar avea rol de apărare față de spritele malefice.  Unelte masonice, documente, medalii, săbii, reprezentări grafice ale ceremoniilor francmasonice din Franța (1745), chipuri de masoni români în spațiul dedicat expoziției, biroul maestrului Lojei, cabinetul de reflexie, sala pașilor pierduți, templul,  toate acestea îți pun imaginația ,,la lucru"

Lucrările de restaurare la clădirea au început în 2018 iar în octombrie 2021 a fost inclusă în circuitul turistic

,,Conform documentelor existente se știe că Loja orădeană a fost înființată la 31 octombrie 1876 de către doi frați, Sigismund și Francisc Berkovits, primul fiind medic stomatolog, celălalt avocat, avându-l pe primul ca mare maestru. După câțiva ani și-a încetat activitatea, dar a fost reorganizată în 1895. Loja era una albastră, adică sub Obediența Marii Loje Simbolice a Ungariei sau a Marii Loje a Sfântului Ioan. Aceasta însemna, printre altele, că membrii săi erau împărțiți în trei grade: ucenicii, calfele (inițiații) și maeștrii, la fel ca în vechile bresle medievale.

Veți afla că soarele și luna (ca simboluri masonice) denotă o dialectică a contrariilor dar și a echilibrului dat de alternanța zi-noapte, alb-negru, activitate-repaos, că echerul și compasul (cele mai  cunoscute simboluri masonice) sunt metafore ale moralității (echerul)  și spiritualității (compasul), mozaicul din centrul templului evocă contrariile din care e formată lumea: opoziția dintre bine și rău, fals și adevăr, frumos și urât, spirit și materie...

 

Articole similare:

O zi in Oradea - Bihor- Romania

Oradea- Muzeul Istoriei evreilor din Oradea - Partea II

Oradea - Expozitiile din Cetate -2019- partea III

Oradea- Romania -Casa Darvas - La Roche


sala de expozție

Loja Ioan Heliade din Orientul Targoviste- 1911



sabie de Toledo


sala de expozitie

biroul maestrului

sala de expozitie


Marea Loje a Romaniei


Medalie masonica din argint aurit acordata unui Maestru- sec. IX



portrete ale masonilor 



templul

templul

sala pașilor pierduți - spre templu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu