1 martie 2019

Oradea - Muzeul Istoriei evreilor din Oradea - Partea II

În urmă cu doi am trecut prin Oradea și am scris câteva rânduri pe care le puteți citi aici(O zi in Oradea - Bihor - Romania).
În februarie 2019 am ajuns din nou, doar pentru câteva ore, timp în care am vizitat Sinagoga Neologă Sion și Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea găzduit de Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25, obiectiv intrat în circuitul turistic la sfârșitul lui 2018
Ambele merită să le treceți pragul, sunt situate în centrul orașului iar taxa de intrare este modică: 5 lei pentru fiecare / adult. 
Sunt deschise de marți până duminică, orele 9-17.
Chiar dacă de-a lungul anilor am vizitat Sinagoga din Budapesta, Muzeul Evreilor din Viena, Memorialele de la Auschwitz, Birkenau, Mauthausen, Muzeul Evreiesc din Berlin, Casa Memorială Elie Wiesel de la Sighetu Marmației - Romania, vă mărturisesc că și Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea stârnește emoții, propune o incursiune tulburătoare în viața comunității evreilor din zonă.

Muzeul este structurat astfel: 

***la parter găsiți o cronologie a comunității evreiești,  informații despre cele mai frumoase palate ale orașului Oradea (majoritatea comandate de evreii de elită), obiecte de cult ale evreilor, lista rabinilor, fotografii vechi, câteva date despre familia Sonnenfeld, una dintre cele mai vechi și importante familii de evrei din oraș; "din a doua parte a secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea, cea mai importantă întreprindere tipografică de la Oradea a devenit tipografia familiei Sonnenfeld"...în mai 1944, toată familia a fost transportată la ghetoul din Oradea și de acolo în lagărul de la Auschwitz, o parte pierind acolo. 
Veți afla că: 
"Dacă la mijlocul secolului al XIX-lea erau doar 3 medici evrei, ingineri sau avocați niciunul, iar comercianți (mai ales ambulanți) în jur de 150, la începutul secolului următor Oradea avea 48 medici evrei, 58 avocați, 6 farmaciști, 23 funcționari publici. În orașul de pe Crișul Repede funcționau 10 tipografii evreiești și 30 de fabrici "...
Referitor la ghetoul din Oradea în vederea internării lor și deportării spre lagărele morții: "la 5 aprilie 1944 s-a dispus obligativitatea purtării semnului distinctiv al stelei galbene de către evrei; o zi mai târziu au avut loc arestări masive de evrei; În ziua de 17 aprilie 1944 au fost închise și sigilate toate magazinele evreiești, mărfurile fiind confiscate".

***la etaj, parcă ți-e și teamă să pășești pe șinele desenate pe podea ce amintesc de trenurile gonind spre moarte,  transportându-i pe evreii orădeni într-o atmosferă irespirabilă spre Auschwitz, Birkenau; pe pereți sunt trecute numele celor care au trecut în neființă în lagărele de exterminare; au fost expuse câteva geamantane ale evreilor deportați, a fost amenajat memorialul Eva Heyman, fetița care și-a găsit sfârșitul la numai 13 ani (17 octombrie 1944), gazată la Auschwitz, autoarea jurnalului  "Am trăit atât de puțin" scris înainte de a fi trimisă în lagăr... Eva a consemnat  timp de cinci luni ( 13 februarie 1944 - 30 mai 1944) realitățile crude, nefirești, pe care le-a trăit înainte și în timpul cât a stat în ghetou ...se presupune că jurnalul a fost scos din ghetoul din Oradea cu ajutorul bucătăresei familiei, Mariska, care un an mai târziu l-a înmânat mamei Evei, iar aceasta l-a publicat în 1948 cu titlul "Am trăit atât de puțin"...
Pe panouri o să găsiți câteva date și despre Nyiszli Miklos care cunoștea temeinic medicina legală și care la Birkenau "a fost selecționat de doctorul Mengele, drept ajutorul său în calitate de autopsier". După eliberare, Nyiszli așterne în cartea "Am fost medic la Auschwitz" teribilele evenimente trăite acolo..." Scriitorul Pierre Daix a caracterizat volumul drept..."unul dintre cele mai zguduitoare acte de acuzare ale secolului în care trăim. Datorită autenticității fiecărei pagini, volumul, în ansamblul său, a fost acceptat ca probă materială a acuzării în procesul criminalilor de război de la Nurnberg" " (citat din cartea "Ecouri din Holocaust în literatura universală", editura AERVH, 2005)
  
Cum să închei? Nu știu...
poate cu frazele lui Elie Wiesel:"Nu vă întrebați unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, întrebați-vă unde a fost omul! Să uiți, să taci, sa fii indiferent la cele din jurul tău, sunt unele din cele mai mari păcate. "  


Taxă de intrare: 5 lei / adult

Deschis: marți - dumincă între orele 9-17

Articole similare:

O zi in Oradea - Bihor- Romania

Oradea - Expozitiile din Cetate -2019- partea III

Oradea - Romania- Casa Darvas- La Roche


Muzeul Satului - Baia Mare

Manastirea Barsana si statuile de piatra din Negreia- Maramures, Romania

Baia Mare - vedere din Turnul lui Stefan

Cimitirul vesel si Manastirea Peri de la Sapanta - Maramures, Romania- in imagini

Satul Breb (Maramures- Romania) in imagini- 2021




șinele desenate pe podea ce amintesc de trenurile care i-au transportat pe evreii orădeni spre lagărele morții









PIETRE LITOGRAFIE

PIETRE LITOGRAFIE





Oradea- Muzeul Istoriei Evreilor - pe pereti sunt trecute numele celor trimisi in lagarele de exterminare



















memorialul Eva Heyman












Oradea -Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25

Oradea - Sinagoga ortodoxă Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu