30 decembrie 2024

EXPOZITIA - UNIVERSUL LUI DALI- CLUJ NAPOCA- CASA HINTZ

Deși am văzut expoziții în alte orașe ale Europei (inclusiv Figueres/Spania, acasă la artist în Teatrul-Muzeu, unde își doarme somnul de veci, înconjurat de o parte din creațiile sale) m-am bucurat că pot să merg și în Cluj, să admir piese din colecția particulară a lui Beniamino Levi - ,,Universul lui Dali" . 

Trei etaje ale casei Hintz (restaurată)  sunt dedicate catalanului Dali, nu am gasit nici un cusur, îndrăznesc să folosesc cuvântul impecabil.

Chiar dacă Dali a fost incomod ca om, provocator, a avut o personalitate bizară, ticuri maniacale, era o apariție ciudată și din punct de vedere vestimentar,  artistul a scris  o filă importantă în istoria artei. A muncit asiduu, a studiat, a experimentat,  a fost admirator și adept al teoriilor  lui Freud. Nu este deloc ușor să-i interpretezi lucrările: simboluri, metafore, ghicitori, iluzii, îți pun mintea la lucru, trebuie să faci conexiuni între știință, religie, literatură, filosofie, lumea fantastică. Specialiștii încă se chinuie să-i  decripteze opera.

12 decembrie 2024

ALFRED KUBIN, ERWIN WURM - EXPOZITIILE TEMPORARE DE LA ALBERTINA MODERN-VIENA

În noiembrie 2024 am văzut la Albertina Modern (Viena, Austria) două expoziții temporare: Alfred Kubin - ,,Estetica răului" și  Erwin Wurm, o retrospectivă cu ocazia împlinirii a 70 de ani a artistului austriac.   

În urmă cu vreo opt ani m-am intersectat pentru prima dată cu câteva lucrări ale lui Alfred Kubin, unul dintre cei mai importanți artiști grafici ai secolului XX, în muzeul Leopold (Viena).

Poate căderile nervoase, depresia, faptul că și-a pierdut mama devreme (avea doar 10 ani), o încercare de sinucidere la mormântul ei, relația dificilă cu tatăl său, iubiri eșuate,  situația din societatea de atunci, ambele războaie mondiale,  ,,exilul interior”, au făcuta ca  opera lui Kubin să fie excepțională, totul se axează pe partea întunecată a psihicului uman: demoni, coșmaruri, război, lumea de dincolo. Unii i-au considerat arta ciudată, decadentă. Dar ARTA l-a salvat. După ce părăsești sălile expoziției, inevitabil, te gândești la viață,  destin, la faptul că  din momentul în care te-ai nascut, te pregătești pentru întâlnirea cu moartea...Toată viața este o căutare a nu știm ce, o rătăcire și în final, toți, dar toți, ajungem în brațele morții...

Câteva lucrări ale lui Kubin m-au dus cu gândul la desenele lui Goya, la o expoziție pe care am văzut-o în 2019 la Prado, în Madrid.

Expoziția poate fi văzută până la 12 ianuarie 2025.

5 decembrie 2024

,,SHADOW PAINTINGS" - ADRIAN GHENIE, CHAGALL, ROBERT LONGO - ALBERTINA- VIENA

    Cum ajung cel puțin odată, de două ori pe an la Viena, intru și în Albertina să iau pulsul expozițiilor temporare și să revăd anumite tablouri din colecția permanentă. Am mai scris că nu am nimic în comun cu ARTA, doar că mă liniștește (alteori mă tulbură), încearcă să-mi vindice ,,cicatrici", pur și simplu am nevoie de ea...

În noiembrie 2024 am admirat expozițiile Chagall, Robert Longo și ,,Shadow paintings" a lui Adrian Ghenie. Interesante toate. Am o vreme motive de interogație: exhibiționismul din social media (Ghenie),  ghicitorile lui Chagall și ,,negrul adânc al cărbunelui" (Robert Longo). Trei artiști diferiți.  Voi adăuga câteva imagini pentru cei care nu veți reuși să vedeți  expozițiile.