11 iulie 2023

MUZEUL PICASSO- MALAGA - 2023 - EXPOZITIA: PICASSO SCULPTOR- MATERIE SI CORP

A fost adulat, criticat, considerat un geniu, un afemeiat. Unii spun că a pictat ca un copil, alții că a revoluționat arta. Despre Picasso s-a scris și se va  scrie încă mult...a rămas în istoria artei.

În 2023 s-au împlinit 50 de ani de la ,,plecarea" maestrului.  Multe muzee ale lumii îl omagiază. Expoziția temporară ,,Picasso sculptor - Materie și corp" face parte din comemorarea internațională a artistului. 
Este pentru prima dată când Spania dedică o expoziție atât de importantă acestei fațete a muncii lui Picasso, adică  sculpturii. 
În paralel, muzeul Picasso din Malaga celebrează 20 de ani de la deschidere. Eram la a doua vizită (prima a fost în 2018). Trebuie să vă spun că era coadă mare la bilete. Am intrat  în panică fiindcă mai aveam câteva activități programate în oraș, timpul NU îmi era aliat.  După ce m-am așezat la rând mi-am comandat în aproximativ cinci minute un bilet online pe telefon și am intrat.

Pășind prin sălile muzelui,  mă gândeam la Picasso  cel tânăr (care încă nu-și găsise propriul stil și tânjea să facă pictura perfectă, să creeze ceva unic, să nu-i copieze pe vechii artiști, deprimat de moartea bunului prieten Carlos Casagemas care s-a împușcat într-o cafenea din cauza unei iubiri neîmpărtășite) și la cel matur (prins între atâtea iubiri, măcinat de incertitudini, fericit sau nefericit). Cred însă că pasiunea sa a fost arta. Ea a contat înainte de orice iar în plan secundar au fost femeile din viața lui. Opera lui continuă să fie o sursă de inspirație sub aspect filosofic, istoric, estetic. ,,Domnișoarele din Avignon" este una dintre cele mai influente picturi ale secolului XX. Mi-am amintit cum prietenii lui din acea vreme au criticat-o și respins-o, neînțelegând-o, temându-se că Picasso suferă de o ,,singurătate îngrozitoare". De fapt, se năștea cubismul...   După ce admiri colecția permanentă este o adevărată încântare să intri în sălile dedicate expoziției temporare. De-a lungul vieții a cochetat  cu sculptura, considerând-o ca fiind o formă de exprimare comparabilă cu pictura, desenul, imprimarea ceramicii. Au fost zile, luni când sculpta frenetic, apoi făcea pauze lungi, în anumite perioade ale vieții fiind neproductiv. Nu poți încadra sculpturile sale în nici un stil, fiind la fel de capricios ca și în desene sau picturi.  Te plimbi printre reprezentările cubiste ale busturilor unor iubite ale artistului, printre diverse lucrări tridimensionale din fier, lemn, tablă sau oțel. De apreciat că lucrările sunt expuse astfel că te poți învârti în jurul lor, să le vezi din toate unghiurile.   
Mereu m-am întrebat, oare pe care a iubit-o cu adevărat: Francois Gilot, Marie Therese, Fernande Olivier, Dora Maar? Poate că nici artistul însuși nu a știut. Fiecare dintre amantele, prietenele, iubitele sale i-au fost într-un fel sau altul muze. 

Muzeul Picasso din Malaga oferă prin colecția temporară ,,Picasso sculptor - Materie și corp,,o perspectivă a interesului artistului pentru obiecte tridimensionale, bogăția și varietatea metodelor de execuție pe care le-a folosit pentru a studia și a crea o gamă largă de reprezentări ale corpului uman prin asamblarea sau descompunerea lui într-o manieră artizanală". 

Expoziția poate fi văzută până în 10 septembrie 2023.

Cap de femeie

Femeie in gradina- Picasso



Cap de razboinic


Femeie cu vas

Femeie citind


Sylvette



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu