21 februarie 2017

Venetia cu masca - carnaval 2017

"Cei mai de seamă artiști ai vremii au înfrumusețat Veneția cu geniul lor; mercenarii cei mai bine plătiți se luptau pentru ea; cele mai mari puteri împrumutau bani de la ea și îi închiriau corăbiile; iar timp de două secole venețienii, cel puțin dintr-o perspectivă comercială "au fost stăpâni peste splendidul Orient"." (Jan Morris)

Chiar dacă în februarie, la carnaval, poate fi uneori când sufocantă (din cauza mulțimii de turiști) când fermecătoare, când morocănoasă, când romantică, Veneția sfârșește mereu prin a te seduce, întocmai ca o amantă experimentată. Odată intrat(ă) în jocul ei te trezești împins ba pe o străduță mult prea îngustă, ba pe un pod,  ba pe lângă un canal de apă pe care o gondolă plimbă doi îndrăgostiți, ba pe lângă un palat. Pari prins într-un labirint, uneori te mai rătăcești, dar ea îți râde, îți șoptește, tu zâmbești, te mai încrunți și deși nici n-ai plecat încă din Veneția simți că trebuie să te reîntorci cândva...poate în alt anotimp...chiar dacă știi și tu, știe și ea că e "bolnavă", că se scufundă an de an...și totuși, cronicitatea ei încă fascinează, uimește.
De câte ori ajung aici și dau peste o străduță îngustă mai pustie, mă întreb dacă nu cumva pe acolo au pășit cândva, grăbiți sau nu, îngrijorați sau veseli personaje celebre ca Marco Polo, Giorgione, Tintoretto, Titian, Vivaldi, Casanova, Claudio Monteverdi, Antonio Canova, Goethe, Peggy Guggenheim etc..poate că arta a fost și este calea...
"Sunet și culoare" ar putea fi motto-ul zilei de sâmbătă petrecută de mine la Veneția. Tema carnavalului din acest an este: "Creatum: Vanity Af-Fair". Am admirat și fotografiat personaje îmbrăcate în diverse costume de epocă, celebra gondolă "Dogaressa" cu care erau transportați papii, adusă în San Marco special pentru perioada carnavalului, am vizitat Teatro la Fenice, am urcat în campanile di San Marco și am servit o prăjitură cu un pahar de vin "Chianti classico" la restaurantul "Anonimo Veneziano".
Este pentru prima dată când văd în piața San Marco "Parada Mariilor" (Festa delle Marie). Se pornește de la castelul San Pietro și după o oră și jumătate se ajunge în San Marco. Parada evocă o tradiție veche și e un prilej de a admira costumele acelor epoci: an de an, douăsprezece tinere frumoase, sărace, defilau pe străzile Veneției iar dogele le oferea bijuterii de zestre pentru căsătorie.
Un moment emoționant a fost când "ne-am intersectat" cu tradițiile romanești prin intermediul talentatei noastre compatrioate Liliana Țuroiu (artist plastic și designer de modă) care tocmai se pregătea de a inaugura colecția "Zestrea" (de la Ateneo Veneto); totodată le-am putut asculta și pe "Moațele" din Câmpeni care au deschis, "cu sunet de tulnic", expoziția. Cred că a crea, dar și a restaura deopotrivă, este o mare provocare pentru un artist. Interesantă și potrivită alegerea României de a prezenta "Zestrea" în aceiași zi cu "Parada Mariilor". 
Cu siguranță, pentru mulți dintre cei care ne-am aflat acolo (18 februarie 2017), în acele ore, Veneția a fost cel mai frumos și "flamboiant" oraș al lumii, un "cufăr cu comori"...


Link util pentru manifestările din timpul carnavalului:
http://www.carnevale.venezia.it/en/


Articole similare:
Jurnal italian 2017 - Napoli si imprejurimi (Partea 1)
Jurnal italian 2017 - O zi in insula Capri - (partea 2)
Pe unde am calatorit in 2017...
Anonimo Veneziano
Venetia mea (partea I)
Venetia mea (partea II)
San Giorgio Maggiore -Venetia
Campanile di San Marco - vedere de 360 grade asupra Venetiei



Venetia- "Parada Mariilor" - ajunsa in piata San Marco - 18 februarie 2017








Venetia- Parada Mariilor - ajunsa in piata San Marco - 18 februarie 2017

Venetia- "Parada Mariilor" - ajunsa in piata San Marco - 18 februarie 2017


Venetia- Parada Mariilor - ajunsa in piata San Marco - 18 februarie 2017









celebra gondolă "Dogaressa" care aducea papii la Venetia


Venetia- asteptand Parada Mariilor -  in piata San Marco - 18 februarie 2017

Venetia- Parada Mariilor - ajunsa in piata San Marco - 18 februarie 2017







Venetia- interior Teatro la Fenice

Talentata Liliana Țuroiu a prezentat la Veneția colecția "Zestrea"


"Moațele" din Campeni în deschiderea expoziției "Zestrea" by Liliana Țuroiu

"Moațele" din Campeni în deschiderea expoziției "Zestrea" by Liliana Țuroiu

Venetia- Parada Mariilor - ajunsa in piata San Marco - 18 februarie 2017



Venetia- vedere din campanile di San Marco




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu