30 decembrie 2014

Budapesta la sfarsit de noiembrie 2014 - Piata de Craciun & Expozitia "Rembrandt and the Dutch Golden Age"

"Chipul este un fel de rezumat al omului, atât al trupului, cât și al spiritului său" (Constantijn Huygens)

Despre Budapesta am mai scris. Mă atrage ca un magnet. După câteva luni, un an, doi mi se face dor de ea și trebuie să mă întorc...
Sfârșit de noiembrie 2014: Piața de Crăciun, mult marțipan,  Rembrandt, Opera pregatită să-l primească pe Moș Crăciun,  proiecții multimedia pe basilica Sf. Ștefan, băieții din strada Pal, Muzeul național maghiar cu pianul lui Liszt. 
Cam asta a fost Budapesta mea pentru aproximativ două zile. Sună bizar, dar varianta scurtă ar fi: artă și mâncare nerecomandată de nutriționiști...
Am fost plăcut surprinsă să văd că din luna august până în noiembrie au avansat atât de mult lucrările la grupul statuar "Kossuth" de langă Parlament. Dacă în vară era expusă doar o statuie, acuma erau ridicate şi restul. Cred ca nu mai durează mult până când ansamblul va fi finalizat.
Tot lângă Parlament a fost creat la subsol un memorial (se coboară pe scări)  în amintirea victimelor masacrului din 25 octombrie 1956, când sute de oameni și-au găsit sfârșitul în această piață. Este emoționant și cred că orice turist care ajunge în zonă îi poate dedica câteva minute.
Un alt grup de statuete pe care doream să-l văd de multă vreme este cel inspirat de cunoscuta poveste a lui Ferenc Molnar: "Băieții din strada Pal".

Sâmbătă, 29 noiembrie 2014 - După ce am băut o ciocolată caldă la "Book Cafe" am pornit spre Muzeul de Arte Frumoase: expoziţia temporară "Rembrandt and the Dutch Golden Age" (31 octombrie 2014- 15 februarie 2015). Afară... o vreme incertă. Parcă  ploua, dar nu ploua, bătea vântul, nu bătea. Cerul parcă se-ncrunta, apoi zâmbea. Și tot așa. Poate că și vremea era în ton sau poate că mă pregătea pentru "noaptea" din lucrările lui Rembrandt.  Celor care se vor grăbi să mă invidieze pentru că aș fi admirat "Rondul de noapte", le spun că nu au nici un motiv, fiindcă celebrul tablou nu a fost adus. Este marele absent al expoziției...Am stat la coadă la bilete cam zece minute. Se vorbea în jurul meu franceză, rusă, maghiară, cehă, engleză, româneşte etc. Arta  rupe orice barieră. Toți veniseră pentru "magicianul culorilor", pentru cel care a jonglat subtil cu lumina și umbra, pentru cel care pe parcursul vieții a desenat și pictat chipuri, fiind fascinat de ele. Specialiștii spun că interesul pentru clarobscur i-a fost transmis lui Rembrandt de către Maestrul său, Lastman, al cărui ucenic a fost timp de șase luni.
Sălile dedicate expoziţiei erau pline. (Nu se pot face fotografii.) Pur şi simplu au fost clipe când foarte greu m-am putut apropia de un tablou. Chiar și în asemenea condiții ți-e dificil să te desparți de expoziție; nu-ți vine să ieși, să te lași dus(ă)...m-am "scurs" din muzeu fericită, bucuroasă că am reuşit să văd câteva lucrări celebre: autoportretele lui Rembrandt, "Geograful" lui Vermeer, "Lecția de anatomie a doctorului Sebastiaen Egbertsz" (Aert Pietersz) etc..  Am citit că "de-a lungul existenței sale, Rembrandt și-a realizat autoportretul de aproximativ optzeci de ori, în tablouri, gravuri, desene". Constantijn Huygens, poetul și compozitorul din perioada epocii de aur olandeze, un om instruit, mare admirator al lucrărilor lui Rembrandt, scria:"Chipul este un fel de rezumat al omului, atât al trupului, cât și al spiritului său". Poate că are dreptate...Poate de aceea m-am reîntors de vreo cinci ori în sala unde era autoportretul din tinerețe al artistului, cel din 1629. Nu mi-am imaginat niciodată că tabloul are dimensiuni atât de  mici. L-am privit câteva minute. Nu am nici o explicație, însă este tabloul la care m-am gândit cel mai mult după ce am plecat de la expoziție. Părul dezordonat, ochii, gura întredeschisă care-ți dă impresia că  vrea să-ți comunice ceva...Am stat în fața autoportretului și amuzându-mă, mi-am imaginat un dialog între mine și pictor:
Rembrandt: Draga mea, ai venit tocmai din România ca să-mi vezi tablourile?
Eu: Da, Maestre...nu a fost un efort prea mare; lucrurile nu mai sunt ca pe vremea ta (când ai refuzat să pleci în Italia pentru a nu pierde timp prețios cu călătoria); e destul de simplu să te deplasezi prin lume; sunt autostrăzi, avioane; s-au schimbat multe; da...s-au schimbat multe chiar și în pictură....poate n-ai vrea să afli...
Dialogul imaginar s-a evaporat...I-am privit îndelung ochii negri...
După aproximativ trei ore am părăsit expoziția, gândindu-mă la Octavian Paler care a înțeles că "lumina lui Rembrandt are nevoie de umbre ca să strălucească".
Afară... câteva picături de ploaie. M-am întors și am mai privit câteva secunde clădirea muzeului care (începând cu  16 februarie 2015) va intra în renovare până în martie 2018. Pe site-ul muzeului scrie că se va face o selecție de tablouri care, în această perioadă, vor putea fi văzute sus la castel, la Galeria Națională a Ungariei.
 
Duminică, 30 noiembrie 2014.Înainte de a pleca spre țară, am vizitat Muzeul Național al Ungariei.
Una dintre cele mai frumoase săli din muzeu este cea dedicată lui Franz Liszt unde sunt expuse: pianul lui, un tabloul cu portretul marelui compozitor, sabia de la ceremonial şi alte obiecte. Pe teaca sabiei stă inscripționat: "Marelui artist Ferenc Liszt, în semn de apreciere pentru meritele sale artistice și a patriotismului său înflăcărat - de la compatrioții săi din Pest, 4 ianuarie 1840".
Conform informațiilor puse la dispoziție de muzeu,  iniţial, pianul (despre care specialiștii spun că ar fi fost cel mai bun din acea vreme) a aparţinut lui Beethoven. Acesta l-a primit cadou în 1817 de la compania Broadwood. După moartea Maestrului pianul a fost vândut la licitaţie, ajungând la dealerul de artă vienez C.A.Spina care l-a dăruit lui Franz Liszt în semn de respect.
Liszt, care îl admira pe Beethoven a acceptat pianul pe care l-a păstrat și apoi l-a donat muzeului în 1873.
Am stat cam zece minute. Ai la dispoziţie două perechi de căşti şi poţi asculta câteva dintre creaţiile lui. M-am aşezat pe băncuţa din sală, mi-am pus căştile în ureche şi am ascultat "Consolation in D flat major". Nu știu dacă vă puteți imagina în ce cadență a bătut inima mea...singură în acea sală cu pianul, privind portretul lui Liszt și ascultând muzica lui...


Articole similare:
Budapesta primavara - aprilie, mai 2015
Zile de august in Budapesta
Budapesta (I)
Budapesta (II) - croaziera pe Dunare
Budapesta (III) - Noaptea muzeelor, 22 iunie 2013
(I) Opera din Budapesta - Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet
Budapesta -Teatrul National
Budapesta- Insula Margareta -primavara 2015

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - Opera pregatita de sarbatori

Budapesta- noiembrie 2014 - Opera

Budapesta- noiembrie 2014 - Opera

Budapesta- noiembrie 2014 - Bradul impodobit in fata operei

Budapesta- noiembrie 2014 - au avasant lucrarile fata de luna august

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - la Piata de Craciun

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - dulciuri la Piata de Craciun

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - la Piata de Craciun

Budapesta- noiembrie 2014 - Bradul din fata Operei

Budapesta- noiembrie 2014 - Bradul din fata operei

Budapesta- noiembrie 2014 - statuia lui Geza Hofi - actor, comediant

Budapesta- noiembrie 2014 - Muzeul de Arte Frumoase

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - Muzeul de Arte Frumoase

Budapesta- noiembrie 2014 - Muzeul de Arte Frumoase

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - Baietii din strada Pal

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - Opera

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014 - proiectii multimedia pe biserica Sf. Stefan

Budapesta- noiembrie 2014-proiectii multimedia pe biserica Sf. Stefan

Budapesta- noiembrie 2014-proiectii multimedia pe biserica Sf. Stefan

Budapesta- noiembrie 2014-proiectii multimedia pe biserica Sf. Stefan

Budapesta- noiembrie 2014

Budapesta- noiembrie 2014-proiectii multimedia pe biserica Sf. Stefan

Budapesta- noiembrie 2014 - la Opera

Budapesta- noiembrie 2014 - la Muzeul National Maghiar

Budapesta- noiembrie 2014 - pianul lui Liszt



Budapesta- noiembrie 2014 - portretul lui Liszt


Budapesta- noiembrie 2014 - camera Liszt in Muzeul National Maghiar







11 comentarii:

  1. Foarte fain arată Budapesta în această perioadă. Prima poză îmi place la nebunie! :)

    PS: An nou fericit îţi doresc! Să ai parte în 2015 de cele mai frumoase călătorii! La Mulţi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cora, multumesc!!!! La fel ti-am transmis si eu pe blogul tau!!!!!

      Ștergere
    2. Da, am văzut! Am fost pe aceiaşi lungime de undă! În acelaşi timp .... :) Te pup!

      Ștergere
  2. Si eu ma duc ft des la Budapesta. De cele mai multe ori imi planific overnight daca am avion de acolo sau tren spre alte orase (cum am facut spre Viena si Bratislava).
    Nu am fost decat in Dec la piata de Craciun (de 3 ori de altfel). Stiu ca se deschide destul de repede dar parca dupa ce e incepe Adventul e mai fain. Ai urcat in turn la St Istvan? Eu am reusit in 31 dec 2012! si tot atunci am facut Turul Parlamentului (cand inca era gratis).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, am urcat in turn la biserica Sf. Stefan, am vizitat si Parlamentul in interior dar in urma cu vreo 4 ani cand inca nu aveam blog si nu am scris despre aceste experiente. De obicei din Budapesta plec cu trenul spre Viena. La sfarsit de noiembrie, in Budapesta am prins chiar deschiderea targului . Inca se faceau pregatiri, probabil ca in zilele care au urmat orasul o fi aratat si mai frumos. Felicitari pentru articolele de pe blogul tau.

      Ștergere
    2. da, si eu am fost in 2007 prima data in Budapesta cand nu aveam blogul in Romana (doar primul blog in Engleza pe care inca il mai am!) dar experintele vor uma in urmatoarea mea carte (in Engleza care sper sa iasa anul asta). La mine urmeaza Praga, ca idee de aniversare de nunta / zi de nastere sot... asa ca va fi un nou stop in Budapesta la anul:)) desi inca nu am scris despre chestiile noi ce le-am facut in Decembrie. Deh, momentan nu este timp. Sper sa reapara curand :)))))
      Felicitari si tie pentru articole si mersi de vizita pe blog :P

      Ștergere
    3. Si Praga este superba!!! Cristina, iti doresc succes cu cartea; sa ne tii la curent.

      Ștergere
  3. Si mie imi place foarte mult Budapesta! Am ajuns acolo doar odata insa am indragit-o pentru totdeauna!
    La multi ani, Liliana! Sa ai un 2015 cu sanatate, impliniri si bucurii!
    Te imbratisez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vulpito, multumesc!!! Am vazut ca ai dat o raita prin Bucuresti!!! Te-am imbratisat si eu pe blogul tau ;-)

      Ștergere
  4. Foarte frumos. Aveam si eu in plan o calatorie la Budapesta pentru Piata de Craciun, dar n-a fost sa fie. Poate la anul. Va doresc un An Nou plin de calatorii frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!!!!! La fel va doresc si eu!!!! Asa e cu calatoriile; nu ne ies toate cum ne dorim...Eu prefer Budapesta cand e mai cald...dar cum ziceam, fiecare anotimp cu farmecul lui.

      Ștergere