18 noiembrie 2014

Septembrie in Italia- Bergamo (V)

Cum în Bergamo ne-am propus să stăm doar o zi si jumătate (înainte de a pleca spre aeroport) nu ne-am făcut planuri prea îndrăznețe. Bergamo e împărţit în două: oraşul nou, orașul de jos (Citta Bassa) şi oraşul vechi, orașul de pe deal (Citta Alta) cu ziduri vechi construite de venețieni. Ne-am gandit că cea mai mare parte o vom petrece în oraşul vechi însă nu ne-am stabilit clar nişte obiective. Citisem de acasă că Accademia Carrara, una dintre cele mai importante galerii de artă cu peste 2000 de picturi din secolele XV-XVIII (pe care mi-aș fi dorit să o văd) este încă în renovare. Cu siguranță va fi redeschisă publicului înainte de expoziția universală  care va fi găzduită de Milano începând cu luna mai 2015. Totuşi, câteva dintre lucrările Accademiei Cararra sunt găzduite temporar în Palazzo della Ragione, în oraşul vechi.
Din Milano, unde am avut baza, am ajuns la Bergamo cu trenul în aproximativ o oră. Ne-am cazat în apropierea gării și iată-ne că în 15 septembrie am pornit să explorăm orașul în care s-au născut pictorul renascentist Lorenzo Lotto și celebrul compozitor Gaetano Donizetti. Din Citta Bassa am luat-o la pas până în Citta Alta (orașul vechi). Se poate urca și cu funicularul, însă noi am optat pentru varianta pe jos. Din zona de unde se poate lua funicularul, am  cotit stânga și am urcat pe scări până în Vialle delle Mura. Am făcut o pauză ca să admirăm frumoasa panoramă a orașului. De aici nu mai e mult și ajungi în centrul istoric, in Piazza Vecchia (inima orașului vechi) și Piazza del Duomo.

Dimineață și-au făcut apariția câțiva nori, insă după ora 11.00 a ieșit soarele și am putut vedea piața în toată splendoarea ei. În jurul fântânii cu lei erau diverse aranjamente florale, fiind în plină desfășurare conferințe internaționale, workshop-uri pe teme de peisagistică. De fapt, întreaga piață devenise un fel de grădină viu colorată.  După ce ne-am familiarizat cu Piazza Vecchia și ea cu noi, după ce am chinuit câteva zeci de minute aparatul de fotografiat, am intrat în Basilica di Santa Maria Maggiore. Specialiștii spun că este o "extraordinară piesă a arhitecturii romanice lombarde, stricată doar de interiorul baroc realizat ulterior". Impactul vizual este foarte puternic; sunt multe detalii; parcă n-ai mai vrea să ieşi de acolo; vrei să cuprinzi totul şi nu ai cum; mă gandeam la efortul şi truda de a realiza un aşa interior; regret ca nu am apelat la un ghid ca să aflăm câteva informații despre  panourile cu intarsii de la altar și cor, despre tablouri și tapiserii. În basilică se află și monumentul funerar a lui Donizetti. Am vizitat apoi Capella Colleoni unde se află mormântul condotierului cu acelaşi nume. Aici nu ai voie să faci fotografii. Cred că pe parcursul întregii zile am intrat in Santa Maria Maggiore de vreo patru ori. Lângă basilică se găseşte catedrala oraşului care şi ea este impresionantă în interior. A fost ridicată începând cu 1459 în cinstea sfântului Alessandro, patronul oraşului, iar la subsol se află muzeul, tezaurul domului. Pe lângă Palatul Nou, Palatul vechi (Palazzo della Regione),  o altă atracţie este Turnul  Civic (Campanone) care oferă o privelişte superbă asupra oraşului Bergamo. Există varianta de a urca pe scări sau cu liftul.
Alături de clădirile vechi, arhitectură, biserici, străduțe înguste, Bergamo te încantă şi cu vitrinele magazinelor. Se găsesc tot felul de produse de patiserie, sticle cu vin, dulciuri care de care mai apetisante şi frumos ambalate.
După ora 15.00 am pornit spre castelul San Vigilio. Din nou am ales varianta pe jos, deşi se poate ajunge şi cu funicularul. E cam obositor, însă te poţi opri din când în când să admiri panorama oraşului. Castelul nu este spectaculos, însă este superbă priveliştea spre oraşul vechi.
La coborâre ne-am oprit la casa în care s-a născut Donizzeti, dar era închisă. Am zăbovit câteva secunde în faţa ei gândindu-mă la "Lucia di Lammermoor" şi la celebra arie muzicală "Una furtiva lagrima" din "Elixirul dragostei" interpretată cu atâta pasiune de Enrico Caruso, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Rolando Villazon, Placido Domingo, Roberto Alagna, Juan  Diego Florez şi nu numai. Relaxată şi visând la personajele din opere, câţiva metri mai încolo de casa lui Donizetti dau nas în nas cu realitatea. O conaţională striga de la etajul unui bloc către o alta că începe şcoala şi nu mai are bani să-i cumpere copilului haine. Brusc, mintea mea s-a golit de orice. De aici am plecat spre muzeul dedicat compozitorului (care se găseşte pe o străduţă în centrul vechi) care şi el era închis la ora la care am ajuns noi.
A doua zi, având doar două - trei ore la dispoziţie până să plecăm spre aeroport, am ieşit să colindăm şi partea nouă a oraşului. Am intrat în biserica S. Maria Immacolata delle Grazie unde am întâlnit un grup de liceeni cărora li se relata istoria lăcaşului în care se aflau. Păreau că au răbdare să asculte, că sunt interesaţi. De aici am plecat spre piaţa Cavour unde am admirat monumentul dedicat lui Donizetti. În dreapta lui se găseşte "Teatrul Gaetano Donizetti". Nu ştiu dacă există un program de vizitare a teatrului. Pe uşă era un afiş pe care scria să apeşi pe un buton ca să intri. Am apăsat, s-a deschis uşa şi am pătruns oarecum în necunoscut. Nimeni nu ne-a întrebat nimic. Am trecut pe lângă nişte birouri şi  am urcat cred două etaje. Am deschis o uşă la întâmplare şi sub ochii noştri a apărut sala de spectacole a teatrului. Foarte mult roşu, un candelabru superb şi echipa care pregătea montarea unui spectacol. Am stat cateva minute, am admirat în linişte, am fotografiat sala şi am plecat concluzionând că orașului nu-i lipsește nimic. Bergamo are un farmec special, iar dacă ar trebui să-i acord o notă, i-aș da fără nici o ezitare zece.

Articole similare:
Septembrie in Italia (I)
Septembrie in Italia - Varenna si Villa Monastero (II)
Septembrie in Italia - Lacul Como -Lenno - Villa del Balbianello (III)
Septembrie in Italia - intre Como si Bellagio - Vila Melzi (IV)
Septembrie in Italia - Isola Madre, Stresa (VI)
Septembrie in Italia - Isola Bella (VII)
Lacul Como - gradinile de la Villa Carlotta - mai 2016


Bergamo -septembrie 2014-Piazza Vecchia -fantana cu lei din marmura alba

Bergamo -Orasul Nou - Piazza Cavour - monument inchinat maestrului Donizetti

Bergamo -septembrie 2014- urcand pe scari spre orasul vechi

Bergamo - septembrie 2014

Bergamo -septembrie 2014-Piazza Vecchia

Torre del Campanone - Bergamo -septembrie 2014

Bergamo -septembrie 2014-Piazza Vecchia -fantana cu lei din marmura alba

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore - interior-monument funerar Donizetti

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore -interior

Bergamo -septembrie 2014-Piazza Vecchia

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore vazuta din Torre del Campanone

Bergamo- vedere din Torre del Campanone- septembrie 2014

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore vazuta din Torre del Campanone

Bergamo- vedere din Torre del Campanone- septembrie 2014

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore vazuta din Torre del Campanone

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore vazuta din Torre del Campanone

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore vazuta din Torre del Campanone

Bergamo- Biserica Santa Maria Maggiore vazuta din Torre del Campanone

Bergamo -septembrie 2014

Bergamo -septembrie 2014

Bergamo -septembrie 2014-Piazza Vecchia- Torre del Campanone

Bergamo - septembrie 2014

Bergamo - septembrie 2014 - specialitati -dulciuri ;-)



La castelul San Vigilio - Bergamo -septembrie 2014

Bergamo- septembrie 2014

Bergamo- interior Biserica Santa Maria Maggiore

septembrie 2014-interiorul Domului (catedralei) din Bergamo

 septembrie 2014-interiorul Domului (catedralei) din Bergamo

Bergamo - septembrie 2014- Casa in care s-a nascut celebrul compozitor Donizetti

Bergamo - septembrie 2014- Casa in care s-a nascut faimosul compozitor Donizetti

Bergamo - septembrie 2014- Casa in care s-a nascut faimosul compozitor Donizetti

Bergamo - septembrie 2014- Casa in care s-a nascut faimosul compozitor Donizetti

Bergamo - interior Biserica S. Maria Immacolata delle Grazie - Orasul nou

Bergamo- septembrie 2014- interior Teatrul Donizetti

Bergamo- septembrie 2014- interior Teatrul Donizetti




4 comentarii:

  1. Frumos jurnal de calatorie! Dupa ce am citit si am vazut in minunatele poze as trece Bergamo pe lista mea de calatorii !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cristina, multumesc. Bergamo e un oras fermecator, nu o sa te dezamageasca, asa ca-l poti trece pe lista. Chiar ma gandesc ca odata ar trebui sa ma cazez acolo cateva zile si sa explorez imprejurimile. Am avut o saptamana interesanta in septembrie in Italia; Locatiile vizitate la lacul Como si Maggiore au fost minunate.

      Ștergere
  2. Foarte frumos! Fotografiile făcute din Torre del Campanone sunt superbe.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!!! Intr-adevar se vede frumos orasul din turn; Si fotografiile tale din Bergamo sunt minunate!!!

      Ștergere