20 august 2013

Brussels - Muzeul Regal de Arte Frumoase

"Nu mă pot gândi la orice circumstanțe care ar fi determinat caracterul meu sau arta mea. Eu nu cred în "determinism""  (Rene Magritte)

În dimineața zilei de 11 august 2013 am simțit din nou forța artei. Am intrat pe ușa  Muzeului Regal de Arte Frumoase din Brussels și aproximativ 150 de minute, ochii, mintea și inima n-au avut de ales și s-au concentrat asupra excepționalelor lucrări de artă. Uneori poate fi copleșitor, apăsător când pătrunzi în lumea plăsmuită de artiști. Un amestec de umbre, lumini, culoare, personaje întunecate, misterioase...cât e iluzie? cât e adevar?
Am ales un bilet combinat: oldmasters, muzeul modern și Magritte. În acest caz trebuie să începi vizita cu muzeul Magritte și apoi să continui cu partea muzeului modern și oldmasters. Parterul găzduia expoziția temporara "Gustave Courbert si Belgia".
Muzeul Magritte (deschis in iunie 2009) funcționează ca parte a Muzeului Regal de Arte Frumoase și conține peste 200 de lucrări ale artistului suprarealist Renee Magritte.  A fost o surpriză minunată pentru mine să-l descopar pe Magritte. Mai mult de o oră am privit și m-am bucurat de desene, afișe publicitare, fotografii, documente de epoca și filme produse de artist. Muzeul prezintă pe trei nivele în ordine cronologică și tematică lucrările artistului.  Turul începe de la ultimul etaj (nivelul 3) cu perioada în care artistul are legaturi cu grupul "7 Arte" și cu primele sale lucrări suprarealiste.  La nivelul 2 se găsesc lucrări din activitatea sa în publicitate, iar la nivelul 1, ultima parte  a colectiei (seria de măiestrie) numita "The enchanted Domain". În perioada 1949-1960  Magritte a produs unele dintre cele mai importante opere ale sale.
O parte dintre lucrările renumite au fost furnizate muzeului de către colecționari privați și de către Georgette Berger, soția artistului -muza lui pe tot parcursul vieții. În muzeul Magritte nu se pot face fotografii. Nu știu de ce, dar am iesit din salile muzeului având în minte lucrarea lui  Rene -"Arta Conversatiei" ("The Art of Conversation").

Muzeul Oldmasters esta gazda unor lucrări începând cu secolul XV și continuând până în secolul XVIII. Secolul XVI este reprezentat de Pieter Bruegel cel Batran iar secolele XVII si XVIII de Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Jacques Jordanes, Jusepe de Ribera, Tiepolo, etc..Înainte de a admira lucrările lui Rubens, am trecut prin sala dedicată versatilului artist vizual, belgian, Jan Fabre, care conținea 36 de capete contemporane (cu urechi si coarne de animale)  lucrate în ceară tradițională și bronz. Nici in sala Jan Fabre nu aveai voie sa fotografiezi, în schimb, în secțiunea Oldmasters se permitea fotografierea fără bliț.
Am iesit din muzeu cu un sentiment de vinovăție. Poate am nedreptatit unele picturi și nu le-am acordat decât câteva secunde și cred că  meritau mai mult...dar ce puteam să fac? cu o zi înainte descoperisem splendidul Gent și acuma mă grăbeam spre trenul care urma să mă ducă spre fermecatorul Brugge.

va urma...


Articole similare:

O vizita scurta la Brussels (Bruxelles)

Gent (Ghent) - plimbare pe canale

Gent (Belgia)-orasul vazut din turnul Belfort (Belfry)

Brugge - plimbare pe canale

EXPOZITIA BALENCIAGA 2017 DE LA LONDRA IN IMAGINI SI CARTEA LUI MARY BLUME DIN 2018


Annibale Carracci

Antoon Van Dyck_Sfantul Francesci D'Assisi

Constant_Montald_Fantana inspiratiei_1907

Constantin Meunier_Le Grisou

Francesco Albani_Adam si Eva in paradisul terestru

Guillaume_Geefs_Le Roi Leopold I

Hyeronimus Van Aken dit Bosch_Tripticul Ispitele Sfantului Anton

interior sala unde sunt expuse operele Rubens

interior muzeul regal de arte frumoase

interior sala unde sunt expuse operele Rubens

Jan Massys_Loth si fiicele

Joos de Momper II -Turnul Babel

-
Joseph Lambeaux_Le dénicheur d'aigles

Lucas Cranach cel batran_Venus si Amor

Peter Paul Rubens

Peter Paul Rubens_Adoratia Magilor

Pieter_Bruegel I Le dénombrement de Béthléem

Rembrant Harmensz van Rijn

2 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol, stiu cat se munceste la un astfel de material!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc!!!! si tu draga vulpita ai materiale impresionante pe aceasta tema.

      Ștergere