16 iulie 2013

Budapesta (III) - Noaptea muzeelor, 22 iunie 2013


22 iunie 2013 -Noaptea muzeelor in Budapesta

Oferta culturală este atât de mare, încât este dificil să faci alegeri.
La ora 17.30, având brăţara albastră la mână, mi-am facut intrarea în fascinanta lume a artei. Am început cu Casa Memoriala Franz Liszt (găzduită de vechea Academie de Muzică) despre care am scris câteva cuvinte într-o altă postare. După ce am  vizitat cele câteva cămăruţe decorate cu obiecte şi instrumente personale ale lui Liszt (care a locuit în această clădire, la etajul I, în perioada  1881-1886) a urmat o altă alegere  dificilă. Să rămân la concertul care urma să aibă loc sau să continui cu Muzeul de Arte frumoase din piaţa eroilor? După vreo cinci minute de frământări, am decis totuşi, să plec spre Muzeul de arte frumoase. Aici, pe lângă expoziţia permanentă, există săli care găzduiesc expoziţii temporare. În acele zile era prezentă expoziţia lui Helmut Newton, unul dintre cei mai mari fotografi ai secolului XX care a revoluţionat fotografia din lumea modei prin stilul său provocator si erotic. Întâi am trecut prin sălile expoziţiei permanente, admirând minunatele creatii ale lui El Greco, Christian Seybold, Naldini, Paolo Veronese, Blanchard, Casali, Amerling, Cranach, Tiepolo,etc..
Într-una din săli l-am reîntalnit pe Giovanni Segantini. E al doilea tablou al artistului pe care-l văd într-o expoziţie. Dacă la Palatul Belvedere din Viena este prezent cu "The Evil Mothers", aici l-am găsit cu "The Last Effort of The Day". Segantini este cunoscut pentru seria de lucrari cu tematica "mamelor rele" (cattive madri) realizate în perioada 1891-1896. Se spune despre el că "foloseşte lumina pentru a exprima spiritualitatea"


Am stat la un rând destul de mare ca să pot intra la expoziţia lui Helmut Newton unde erau expuse 250 de fotografii. Sunt prezente imagini din albumele "Private Property"   (1972-1983), Helmut Newton's Illustrated (1985-1995),  A Gun For Hire (1983-2003) conţinând portrete, nuduri, reclame cu personaje din lumea modei. Din păcate, la expoziţiile temporare nu ai voie să fotografiezi. 
A început apoi lupta cu timpul şi cu oboseala. Am trecut strada şi am intrat în Galeria de Arta (Kunsthalle) unde erau câteva expoziţii temporare, iar într-una din săli un concert al ansamblului experimental Soharóza. Am ascultat câteva piese din musicalul "metamorphosis" iar apoi m-am îndreptat spre sala care găzduia "Existence" a artistului ceh David Cerny. Cu o alta lucrare a lui Cerny m-am întâlnit şi la Praga în apropierea muzeului Kafka. El este cunoscut mai ales pentru creaţiile sale expuse în spaţiul public. 
Cred că am avut o zi interesantă; o călătorie în timp: de la "sunetele delicate" ale lui Liszt am trecut la personajele cu figura alungită a "vizionarului dezechilibrat" El Greco, la Amerling, considerat  unul dintre "exponenţii de frunte ai portretisticii austriece", la Lucas Cranach cel bătrân, un veritabil maestru al culorilor,  la Ruisdael care a pictat mai mult de 800 de lucrari, şi am încheiat cu controversatul artist ceh contemporan, de faimă internaţională, David Cerny.

Articole similare:

Budapesta -Teatrul National
Budapesta (I)
Budapesta (II) - croaziera pe Dunare
(I) Opera din Budapesta - Din seria: cladiri care gazduiesc spectacole de opera, muzica clasica, balet
Budapesta la sfarsit de noiembrie 2014 - Piata de Craciun & Expozitia "Rembrandt and the Dutch Golden Age"
Budapesta primavara - aprilie, mai 2015

interior - Casa Memoriala Franz Liszt

Budapesta- Muzeul de Arte Frumoase

Andrea Casali_The Death of Lucretia








Battista_Naldini_The Three Graces



Christian Seybold_Sel Portrait

El Greco_Study_of_a_male_head
Giotto di Bondone_Head of a Woman

interior muzeul de arte frumoase -Budapesta

Jacques Blanchard_Saint Jerome

Lucas Cranach the elder_Salome with the head of Saint John the Baptist

Salomon Adler_Self Portrait

Tiepolo_Saint James the great conquering the moors



Amerling_Portrait_studies

Josef  Danhauser_Study head of a bearded man

Roman painter_sleeping girl

Bernardo Strozzi_the tribute money


Jacopo da Ponte_Portrait of a cardinal





Simon de Vlieger_Wooded_landscape with a river

Giovanni Segantini -The Last Effort of The Day

Adolf_Menzel_Sermon in the beech grove near Kosen

Jacob van Ruisdael_Woodland pond


Rembrandt Harmensz van Rijn_Joseph's Dream


Budapesta- Galeria de Arta



Budapesta- Muzeul de Arte Frumoase

interior- Budapesta- Muzeul de Arte Frumoase



interior- galeria de arta - Budapesta - concert

interior- galeria de arta - Budapesta

interior- galeria de arta - Budapesta

interior- galeria de arta - Budapestaă

interior- galeria de arta - Budapesta

interior- galeria de arta - Budapesta

interior- galeria de arta - Budapesta

"Existence" by David Cerny





2 comentarii:

  1. Frumos articolul. Am avut si eu sansa sa vad Muzeul Artelor Frumoase cu ocazia unei expozitie Van Gogh. Impresionant!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc domnule profesor ;) Van Gogh-ul l-am vazut in Viena la muzeul Albertina.

      Ștergere